Kontroverzní Ondráček by mohl šéfovat poslancům KSČM. Ve straně rostou tlaky

Komunisté by uvítali, kdyby dlouholetý šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik odstoupil z funkce, v níž by ho nahradil kontroverzní Zdeněk Ondráček, který je spojený s policejními zásahy vůči studentským protestům v listopadu 1989.

Kováčik je kandidátem v říjnových senátních volbách. Byl-li by zvolen, pak by se uvolnilo jeho poslanecké místo. Pokud by se tak nestalo, stejně by mu hrozila ztráta postu předsedy poslaneckého klubu, kterým je už 18 let. 

"V KSČM rostou tlaky na výměnu předsedy klubu,“ sdělil CNN Prima NEWS jeden z členů užšího vedení strany. "Je to pravda. Ten vnitřní souboj probíhá delší dobu, s blížícím se sjezdem ještě sílí,“ podotkl jiný zdroj pocházející přímo z klubu KSČM. Šéf poslaneckého klubu komunistů je momentálně senátorským kandidátem na Znojemsku.

"Kdeco se povídá. Tyto problémy budeme řešit, nastanou-li. Nezabývám se tím, zvlášť ne teď na dovolené. Co přijde, to přijde. Nebudu-li zvolen senátorem, pochopitelně budu neúspěšným kandidátem. S takovým se musí něco udělat. Uvidíme. Řeč se vede, voda teče,“ konstatoval Kováčík, který je na případné tlaky připravený. Ve Sněmovně sedí od roku 1996. Lídrem klubu KSČM je bez přerušení od roku 2002.

Ondráček prohrál o dva hlasy

Zda se skutečně hodlá ucházet o funkci lídra klubu, Ondráček nepotvrdil. "Jsem 14 dní na táboře a o politiku se nezajímám. Není to o tom, co chci já, ale co potřebuje strana. Nechám to na kolezích. Dělám práci, kterou potřebuje strana,“ nechal se slyšet.

Být v čele klubu chtěl zmiňovaný komunista už v roce 2017, kdy o místo bojoval právě s Kováčikem, volbu ale o dva hlasy prohrál. O předsedovi KSČM hlasuje celý klub poslanců, jichž je momentálně ve Sněmovně jenom 15.

Ondráček byl v roce 2018 zvolen do čela komise pro konstrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů, což vyvolalo odpor. Protestovaly proti němu desítky tisíc lidí, kterým se nelíbila představa, že by člověk zasahující během Palachova týdne v roce 1989 měl kontrolovat případné trestné činy policistů. Komunista nakonec z čela komise odstoupil, a to kvůli údajným tlakům nejen na jeho osobu, nýbrž i rodinu. Své politické odpůrce neváhal nazvat "demokratickou žumpou".

Místopředsedkyně klubu KSČM a poslankyně Hana Aulická Jírovcová se nechala slyšet, že si případného Kováčikova konce není vědoma.

"Musím říct, že jsem překvapená vaším dotazem. Absolutně nechápu, jak se k vám tyto informace dostaly. To, jestli je někdo znepokojen prací našeho současného předsedy, bychom si měli vyříkat na našem poslaneckém klubu. Neprobírali jsme to,“ řekla médiím. Předseda komunistů Vojtěch Filip řekl, že taktéž o ničem neví.

KSČM se připravuje na sjezd

Příčinou rostoucích tlaků v řadách komunistů je sjezd strany, který se měl uskutečnit už letos na jaře, ale z důvodu pandemie covid-19 došlo k jeho přesunu na podzim. O funkci předsedy budou usilovat Filip a europoslankyně Kateřina Konečná. 

Jednat se bude o jakýsi střet, zda mají komunisté pokračovat v zajetých kolejích, či zda si zvolí nové, mladší vedení. Velké vášně vzbuzují předvolební průzkumy, které jim přisuzují i méně než 5 %, čímž by poprvé od roku 1989 došlo k tomu, že by se KSČM nedostala do Sněmovny.

Související

Více souvisejících

Pavel Kováčik Zdeněk Ondráček KSČM Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 27 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy