V obcích zasažených tornádem většinou vyhrálo ANO

V jihomoravských obcích zasažených červnovým tornádem vyhrálo ve sněmovních volbách hnutí ANO, výjimkou jsou Lužice, kde zvítězila koalice Spolu. Vládní hnutí nejčastěji volili lidé v Hruškách, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích i Hodoníně. Vyplývá to z webu Českého statistického řadu. Celkovým vítězem voleb v ČR je koalice Spolu složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Nejvíce získalo ANO v Hodoníně, a to 31,42 procenta hlasů. Spolu tam mělo 22,88 procenta, SPD 12,62 procenta a koalice Pirátů a STAN 11,14 procenta hlasů. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku zvítězilo ANO s podporou 27,91 procenta hlasů, Spolu mělo 26,04 procenta, PirSTAN 13,14 procenta, SPD 12,20 procenta a Přísaha 7,62 procenta.

V Hruškách na Břeclavsku ANO vyhrálo se ziskem 29,19 procenta hlasů, následovalo Spolu s 27,25 procenta, SPD s 9,48 procenta, PirSTAN s 8,88 procenta a Přísaha s 6,56 procenta hlasů. V Mikulčicích na Hodonínsku mělo ANO 26,47 procenta, Spolu 20,47 pct, SPD 16,38 pct a PirSTAN 15,28 procenta hlasů.

Pouze v Lužicích na Hodonínsku zvítězila koalice Spolu, která dostala 27,84 procenta hlasů. Následovalo ANO s podporou 27,56 procenta, PirSTAN s 12,72 procenta a SPD s 12,65 procenta voličů.

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Škody jsou v miliardách korun.

Volby v ČR vyhrála koalice Spolu s podporou 27,79 procenta hlasů, druhé ANO dostalo 27,12 procenta, třetí koalice Pirátů a STAN 15,62 procenta a čtvrtá SPD 9,56 procenta. Ze Sněmovny vypadla ČSSD a KSČM, nedostala se tam ani Přísaha.

Související

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Charita chce v Hruškách postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem

Diecézní charita Brno chce spolu s obcí v Hruškách na Břeclavsku postavit bydlení pro lidi zasažené tornádem, kteří nedokážou opravit své domovy. ČTK to řekla mluvčí charity Zuzana Horáková. Budova by měla mít devět bytů a náklady na její vznik by se mohly pohybovat kolem 30 milionů korun.

Více souvisejících

Tornádo na Moravě (24.6.2021) volby 2021 Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy