V Praze nově uspěly SPD a Praha Sobě

Do zastupitelstev velké části větších pražských městských částí se v těchto volbách nově dostali zástupci SPD a Prahy Sobě. SPD, která většinou kandidovala společně nebo s podporou Trikolory, uspěla v Praze 2, 3, 6, 8, 9, 10, 13, 14 a 15, mandáty nezískala v Praze 4 a 5. Zástupci SPD zasednou i v zastupitelstvu hlavního města.

Praha Sobě se stejně jako v minulých volbách dostala do zastupitelstva hlavního města a v Praze 1 a 7. Nově uspěla i v Praze 3, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14 a také v menších Satalicích a Kunraticích. Vyplývá to z výsledků komunálních voleb na www.volby.cz.

Společná kandidátka SPD a Trikolory, hnutí PES a nezávislých kandidátů překročila pětiprocentní hranici a získala tři křesla v pražském zastupitelstvu. V městských částech má kandidátka SPD, Trikolory a nezávislých nejlepší výsledek v Praze 10, kde získala 7,8 procenta hlasů a čtyři křesla ve 45členném zastupitelstvu.

SPD z 22 očíslovaných městských částí kandidovala v jedenácti. Tam, kde SPD spolu s Trikolorou uspěly, získaly mezi dvěma a čtyřmi mandáty v zastupitelstvech, jejichž velikost se liší podle počtu obyvatel. Ve větších městských částech se pohybuje mezi 31 a 45 křesly. V minulých volbách SPD kandidovala samostatně v 15 městských částech i ve hlavním městě, ale uspěla jenom v Praze 11, kde získala dva mandáty. Jednoho ze zastupitelů Roberta Vašička navíc strana později vyloučila. V těchto volbách hnutí v Praze 11 nekandidovalo.

Oproti minulým volbám nasadila kandidáty ve více městských částech Praha Sobě, která byla v uplynulém volebním období součástí vládnoucí koalice v hlavním městě a původně vznikla v Praze 7, kterou vede od roku 2014. Ve volbách do hlavního města uskupení získalo oproti roku 2018 zhruba o dvě procenta a dva mandáty méně, uspělo ale ve všech městských částech, kde nově postavilo kandidátky.

Nejúspěšnější byla Praha Sobě tradičně v Praze 7, kde získala 52,3 procenta hlasů a 19 křesel v 29členném zastupitelstvu, což je o jedno více než před čtyřmi lety. V Praze 1 získala Praha Sobě 22,9 procenta hlasů a sedm mandátů ve 27členném zastupitelstvu, což je rovněž o jeden více než v posledních volbách.

Z velkých městských částí, kde uskupení kandidovalo poprvé, bylo nejúspěšnější v Praze 5, kde mu dalo hlas 21,4 procenta voličů, což znamená zisk deseti mandátů ze 41. V Praze 8, kde Praha Sobě kandidovala spolu s uskupením nezávislých kandidátů Osmička žije, získala jejich kandidátka 17 procent hlasů a devět ze 45 zastupitelských mandátů. Hranici deseti procent Praha Sobě z městských částí, kde kandidovala, nepřekročila pouze v Praze 3, kde ji podpořilo 7,3 procenta voličů, což znamená zisk dvou mandátů z 35. Nejúspěšnější bylo uskupení v Satalicích, které mají zhruba 2500 obyvatel. Za 32,2 procenta hlasů tam obsadilo čtyři z 11 mandátů.

Související

Více souvisejících

Praha Volby

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy