V Praze proběhl protest, který avizoval Minář. Přišly stovky lidí

Stovky lidí dnes v Praze protestovaly proti tomu, jak vláda postupuje a komunikuje v době koronaviru. Nesli transparenty vyjadřující nedůvěru vládě a požadující otevření škol. Setkání avizoval předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář jako procházku, které jsou i v době vládních opatření povoleny.

Přestože chtěl přimět své příznivce k protestům především prostřednictvím sociálních sítí, sešlo se dnes několik set lidí, podle organizátorů až 3000. Lidé se po 18:00 scházeli u letenského kyvadla a pomalou chůzí s rozestupy došli přes Letenskou pláň až k vládní Kramářově vile.

Tam mnozí své transparenty zanechali a fotografovali se s nimi. Cestou psali křídou vzkazy vládě i na chodníky na Letné. Ani starší lidé se neváhali sklonit a napsat třeba "Covide, covide, zbav nás Babiše, díky, národ". Mnoho vzkazů pak zanechali napsaných i na cestě přímo k vládní vile.

Pořadatelé, kteří dnešní akci neoznačili jako demonstraci, ale procházku, její účastníky postupně tlampačem informovali, kam právě na své procházce směřuje Mikuláš Minář, a lidé zvolili stejný směr. Policisté na místě účast odhadovat nechtěli, podle nich také nešlo o shromáždění. Několik desítek lidí se dnes večer sešlo i v brněnských Denisových sadech, aby protestlovali proti vládě.

Lidé v Praze přišli často ve dvojicích či s rodinnými příslušníky. Měli narychlo vyrobené transparenty nebo jen malé papíry s hesly "Nechceme vakcínu, chceme svobodu", "Moje děti mají právo na vzdělání", "Vládo, kdy odejdeš do čínské provincie?" či "Otevřete školy!".

Minář na webu Milionu chvilek zveřejnil své otázky, které vládě směřuje. Chce mimo jiné vědět, proč se už v lednu neprojednávala hrozba epidemie koronaviru a stav ochranných pomůcek, což navrhovala opozice, proč se hned na začátku vyhlášení nouzového stavu nezřídil krizový štáb nebo proč se vláda neřídí pandemickým plánem České republiky.

Vláda podle Mináře jedná i komunikuje chaoticky a mění rozhodnutí ze dne na den bez jasného odůvodnění. Ekonomická záchranná opatření jsou podle něj ušitá na míru velkým korporacím typu Agrofert, společnosti, kterou do února 2017 vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a poté ji vložil do svěřenských fondů.

Spolek Milion chvilek vede od roku 2018 pod názvem Milion chvilek pro demokracii kampaň za odstoupení Andreje Babiše z funkce předsedy vlády. Sbírá podpisy a pořádá demonstrace, z nichž dosud největší se uskutečnila 23. června 2019 v Praze za účasti přibližně 250.000 lidí a stala se největším protestním shromážděním v české historii od revoluce v roce 1989.

Související

Pavel Blažek

Blažek chtěl mluvit na demonstraci za své odvolání, Milion chvilek mu to nedovolil

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chtěl dnes odpoledne promluvit na demonstraci spolku Milion chvilek za své odvolání, organizátoři mu to ale neumožnili. Víc než sto účastníků protestu poblíž úřadu vlády na ministra křičelo "hanba" a "demisi" a někteří z nich se podle zpravodajky ČTK za ním vydali k budově úřadu, kam se vrátil. Blažek čelí kritice kvůli setkání s lobbistou a exporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým a kvůli kauze kupčení s městskými byty v Brně.
Benjamin Roll

Milion chvilek dostal pokutu za kampaň v prezidentských volbách

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí udělil pokutu 40.000 korun spolku Milion chvilek za vedení kampaně v prezidentských volbách bez registrace u úřadu. ČTK to dnes řekl předseda úřadu František Sivera. Podle něj musejí mít subjekty zapojené do kampaně buď souhlas kandidáta s tím, že náklady promítne kandidát ve svém účetnictví, nebo se musejí registrovat u úřadu jako třetí osoby. 

Více souvisejících

Milion chvilek pro demokracii Vláda ČR Praha demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Mikuláš Minář

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 20 minutami

před 21 minutami

před 45 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy