V pražské koalici to dál skřípe. Piráti trvají na odvolání šéfa plynáren Janečka

Piráti chtějí pokračovat v jednání s koaličními partnery Prahou Sobě (PS) a Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) o odvolání ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka. Piráti trvají na tom, že se dopustil manažerských pochybení. Na dotaz ČTK a deníku Právo to dnes řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Na magistrátu se v úterý sešli zástupci firmy a stran pražské koalice, v níž se přou zejména Piráti a TOP 09 o Janečkovo setrvání ve funkci. PS jsou připraveny jednat. 

"Já bych tomu neříkal koaliční spor. Já jsem se na tom úterním jednání nedozvěděl vlastně vůbec nic nového. Z mého pohledu nadále trvají výhrady, to znamená došlo tam k manažerským pochybení. Jedinou informací, kterou jsem se dozvěděl, je, že podle pana Janečka není v plynárnách za nic relevantního zodpovědný a o ničem nevěděl, což tedy z mého pohledu není u předsedy představenstva polehčující okolnost," řekl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Podle svých slov trvá na tom, že kvůli Janečkovým manažerským pochybením je zisk společnosti o 300 milionů korun nižší, vedení firmy neposkytuje informace dozorčí radě a byly vyváděny zisky z firmy v podobě tantiém pro bývalé členy dozorčí rady včetně ex-zastupitele Karla Březiny.

Zástupci vedení Pražské plynárenské měli na úterním setkání poskytnout politikům informace ohledně kroků, které primátor kritizuje. Podle Janečka se tak stalo a pochybení byla fakticky vyvrácena. "Já si osobně myslím, že když člověk nechce naslouchat, tak to je potom těžké," řekl Janeček po úterní schůzce.

Hřib si za svou kritikou nadále stojí. "Z našeho pohledu je to jasné. Je mi líto, pokud Praze Sobě nebo Spojeným silám nepřijde divné, že se takto vyvádějí zisky z městské firmy do kapes jak stávajícího vedení, tak odsouzeného podvodníka, tak mě to přijde zvláštní. Ale bohužel Piráti jsou pouze jednou třetinou této koalice. Budeme se snažit ještě přesvědčit koaliční partnery, ale pokud oni chtějí pana Janečka podržet, tak je to jejich zodpovědnost," řekl Hřib.

"Včerejší jednání nebylo určitě poslední, pro nás to bylo další posbírání informací. Je to v souladu s postupem, na kterém jsme se dohodli s kolegou (radním Janem) Chabrem," uvedl starosta Prahy 7 a předseda zastupitelů PS Jan Čižinský. Jednání podle něj mohlo být věcnější, kdyby se zástupci stran nepřeli ohledně mlčenlivosti. Jednání totiž začalo o téměř dvě hodiny později kvůli nesouhlasu primátora s podobou dohody o mlčenlivosti, kterou museli všichni politici podepsat, aby se mohli schůzky účastnit.

Sporu ohledně odvolání Janečka předcházel konflikt mezi Piráty a TOP 09 ohledně vyplacení tantiém a také o zrušení míst v dozorčí radě určených pro zástupce zaměstnanců.

Z dalších koaličních neshod se řešila například otázka identifikace či zdanění prázdných bytů, spory byly také kolem privatizace bytů. Pospíšil a Hřib se rozcházeli i v otázce obnovy mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Názorový nesoulad existuje i v otázce zvýšení koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti, o kterém budou hlasovat zastupitelé. Klub Spojených sil bude mít volné hlasování, TOP 09 se nicméně podle vyjádření svých zástupců k návrhu na rozdíl od koaličních partnerů staví negativně.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Zdeněk Hřib Pavel Janeček (Pražská plynárenská) Pražská plynárenská Česká pirátská strana Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy