Vláda bude žádat Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 16. března

Vláda dnes schválila žádost o další prodloužení nouzového stavu. ČTK o tom informoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). I tentokrát žádá kvůli opatřením proti šíření epidemie covidu menšinový kabinet o dalších 30 dnů, tedy o prodloužení nouzového stavu do 16. března. Sněmovna by žádost měla posuzovat ve čtvrtek odpoledne, v úterý budou o podmínkách podpory jednat zástupci vlády s opozicí. Nyní končí nouzový stav s nedělí 14. února.

Vláda žádá o prodloužení stavu, který jí umožňuje nařizovat některá opatření a také nasazovat do nemocnic vojáky, už pošesté. V minulých případech podpořili menšinovou vládu ANO a ČSSD při prodlužování stavu nouze poslanci KSČM, kteří ji v dolní komoře tolerují. Širší vedení komunistů ale v pátek doporučilo poslancům tentokrát pro prodloužení nehlasovat. V neděli jednal o podpoře premiér Andrej Babiš (ANO) s předsedy Pirátů a STAN Ivanem Bartošem a Vítem Rakušanem.

Opozice žádá širší otevření škol, zvýšení motivace lidí k testování či zlepšení systému kompenzací. Chce také, aby vláda předložila speciální zákon, nebo změnila dosavadní legislativu tak, aby nouzový stav nebyl pro opatření nutný.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října, v polovině února bude jeho délka činit 132 dnů. Je to dvojnásobek oproti délce nouzového stavu, který platil při loňské jarní vlně covidu.

Úpravy legislativy tak, aby nebylo potřebné prodlužování nouzového stavu, budou probírat špičky sněmovních stran na úterní schůzce. Podle Hamáčka by se mohlo rozhodnout, zda se půjde cestou zvláštního pandemického zákona, nebo změnou krizových zákonů.

Vláda dnes posuzuje návrh ministerstva školství, který by za používání testů na covid umožnil návrat žáků a studentů do škol, kam nyní mohou pouze první a druhé ročníky základních škol, a také návrh na finanční motivaci lidí, aby se nevyhýbali karanténě nebo izolaci. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) kabinet chystá i nový systém kompenzací.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR nouzový stav

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy