Vláda by měla pro firmy s výpadkem výroby spustit Antivirus, míní zástupci průmyslu

Vláda by měla spustit pro firmy s výpadkem výroby opět program Antivirus, z něhož stát za epidemie proplácel zavřeným provozům či podnikům s omezenou produkcí náhrady mezd. Uvedl to dnes Svaz průmyslu a dopravy. Podle něj by vyplácení příspěvků na mzdy mělo být dočasné na tři měsíce a je nutné jasně vymezit odvětví, do nichž by měla podpora směřovat.

Svaz o tom chce jednat na tripartitě, která se kvůli omezení výroby automobilek sejde v pondělí.

Firma Škoda Auto minulý týden oznámila, že kvůli nedostatku čipů od 18. října do konce roku výrazně omezí, nebo dokonce zastaví výrobu. S omezením vyrábí kolínská Toyota, nošovická automobilka Hyundai provoz zachovává. Odstávky kvůli výpadkům už mají někteří dodavatelé, část pracovníků musejí nechávat doma. Podle svazu krize dopadá třeba i na papírenský průmysl či textilní a plastikářské podniky, které jsou na automobilky navázané.

"Na pomoc zaměstnancům a firmám, které kvůli nedostatku vstupních materiálů a dílů musí omezovat výrobu, by vláda měla aktivovat program Antivirus B. Stát tím může pomoci udržet klíčové tuzemské průmyslové obory konkurenceschopné," uvedl svaz. Viceprezident svazu Jan Rafaj podotkl, že i když lidé nepracují, firmy jim část mzdy platí. Podle Rafaje by stát měl příspěvky na náhradu výdělků poskytovat po omezenou dobu, a to na tři měsíce.

Program Antivirus může Česko k podpoře firem podle evropských pravidel využít do konce letošního roku. Příspěvek B dorovnával za epidemie při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) minulý týden oznámila, že její ministerstvo je připraveno firmy podpořit podobně jako za epidemie. Premiér Andrej Babiš (ANO) svolal tripartitu na pondělí a uvedl, že se podpora připravuje. Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by návrhy měly být hotové do týdne.

Podle Rafaje konkurenční firmy v západní Evropě začaly už využívat tamní kurzarbeit, který se spouští automaticky. Česko má od července tento nástroj s příspěvky při zkrácené práci také. Spustit ho může vláda po projednání v tripartitě, musí ale ještě nastavit v nařízení přesná pravidla. Rafaj podotkl, že český kurzarbeit také ještě nemá schválení od Evropské komise. "Proto za nejrychlejší možnost pomoci postiženým firmám považujeme spuštění programu Antivirus B," zdůvodnil viceprezident svazu. Podle něj je nutné jasně vymezit rozsah podpory z Antiviru i odvětví, do nichž by příspěvky směřovaly. Svaz si nechává vypracovat teď analýzu, výsledky představí na tripartitě. Kromě toho chce jednat ale i o řešení nedostatku pracovníků v Česku.

O podpoře chtějí v tripartitě diskutovat i odbory. Také podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by bylo rychlejší a jednodušší využít k pomoci firmám Antivirus.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR svaz průmyslu a dopravy Škoda

Aktuálně se děje

před 1 minutou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 30 minutami

před 30 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy