Vláda nezneužije koronavirus k posílení moci, ujišťuje Babiš. Projev zakončil modlitbou

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nezneužije krizi kvůli koronaviru k posílení své moci. Babiš také vyzval všechny parlamentní strany, aby ukončily politické půtky a spolupracovaly. Uvedl to dnes v úvodu schůze Sněmovny, která má schvalovat vládní opatření. Svůj projev zakončil modlitbou. Premiér nabídl opozici tři místa v Ústředním krizovém štábu. Nevládních stran je ve Sněmovně sedm.

"Naše vláda nehodlá za žádných okolností a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování své moci," slíbil Babiš. Stav legislativní nouze je podle premiéra pouze dočasný na nezbytně dlouhou dobu, stejně jako uzavření hranic a další opatření. "Rozhodně nebudeme a nechceme omezovat základní lidské svobody garantované Ústavou České republiky. Demokracie si hluboce vážím, ale teď jde o zdraví lidí," uvedl Babiš.

Současnou epidemii koronaviru označil Babiš za nejtěžší období, které ČR v novodobé historii zažila. Sněmovnu oslovil podle svých slov s pokorou a lidskou prosbou, aby politici zapomněli na politické hádky a spory. "Myslím si, že bychom měli spolupracovat a ukázat lidem, že jsme schopni jít příkladem a v důležitých chvílích nehledět na stranické preference, všichni," řekl. "Proto bych rád nabídl zástupcům opozice tři odborná místa v Ústředním krizovém štábu, který epidemii koronaviru řeší," dodal.

Třemi základními cíli vlády v současné krizi je podle premiéra úspěšně zvládnout epidemii koronaviru a ochránit zdraví občanů, udržet lidi v práci a finančně jim pomoci a co nejdříve vrátit běžný život ke stavu před epidemií.

"Všichni chceme, abychom udrželi zaměstnanost, dostali peníze mezi lidi," řekl k předloženým zákonům, které má Sněmovna zrychleně schvalovat. Podle Babiše lze reálně očekávat, že navrhovaný schodek státního rozpočtu 200 miliard Kč může vláda ještě opravit podle průběhu ekonomické krize. Nedá se vyloučit to, že vláda přijde za poslanci s úpravou rozpočtu znovu, dodal.

Vláda podle premiéra funguje jako tým a úkoly řeší koordinovaně a společně. Kabinet reagoval na hrozbu šíření koronaviru rychle a podle statistik zvládl situaci lépe než jiné země, dodal.

Na závěr svého vystoupení Babiš přečetl poslancům vzkaz, který dostal, který ho inspiruje a který by chtěl věnovat všem občanům. "Dej nám, drahý bože, sílu ducha k nápravě věcí. Dej nám, drahý bože, sílu duše k nápravě věcí obecných. Dej nám, drahý bože, sílu důvěřovat sobě. Věřím moudrosti svého fyzického těla. Milost a požehnání všemu a všem. Tak jest," uvedl předseda vlády.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Vláda ČR Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Finsko: Moskva je nyní nepřítel č. 1 a proto roste vysoký plot na hranici

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy