Vláda podle Babiše předloží vlastní návrh volebního zákona

Vláda vypracuje vlastní návrh nového volebního zákona, řekl dnes před odletem na summit zemí V4 do Polska premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet by ho měl projednat na své nejbližší řádné schůzi v pondělí. Parlamentní strany o úpravách volebních pravidel jednají kvůli verdiktu Ústavního soudu, který před dvěma týdny některé pasáže předpisu zrušil. Minulý týden se přitom sněmovní strany shodly, že kvůli úspoře času využijí lidovecký poslanecký návrh.

Kabinet podle Babiše dospěl k názoru, že je potřeba, aby volební zákon vypracovala vláda. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) předpis předloží v pondělí. "Je to velice důležitý zákon, vláda by měla mít svůj návrh. Je tam i ten lidovecký, Sněmovna bude mít tyto návrhy a o tom se bude diskutovat," uvedl dnes Babiš.

Lídři sněmovních stran se kvůli volebnímu zákonu sešli minulé úterý a dohodu, že kvůli časové úspoře využijí lidovecký návrh, prezentovali jako jeden z hlavních výsledků jednání. Shoda je podle stran i na tom, že by koalice stran měly pro vstup do Sněmovny potřebovat získat více než pět procent hlasů.

Shoda naopak nepanuje u otázky, zda by měl existovat bonus pro vítěze voleb a jakou by měl mít podobu, či na tom, kolik by mělo být volebních obvodů. Hnutí ANO na rozdíl od ostatních stran prosazuje, aby ČR tvořila jediný obvod. "Ve sněmovních volbách lidé volí vládu a premiéra. Pokud by byl jeden obvod, tak lídr je kandidát na premiéra," vysvětlil Babiš.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nově také koalicím stran stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů. Případná novela se uplatní již při letošních sněmovních volbách.

Babiš po verdiktu prohlásil, že se Ústavní soud snaží ovlivnit politickou situaci v zemi. Zpochybnil také nestrannost předsedy soudu Pavla Rychetského. Novinářům dnes řekl, že na svém názoru ohledně účelovosti rozhodnutí trvá.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Volby Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 46 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy