Všech 50 testovaných z pražského magistrátu je negativních na covid-19, zůstávají v karanténě

Výsledky všech 50 politiků a zaměstnanců z pražského magistrátu, kteří byli testováni na covid-19 v souvislosti s potvrzenou nákazou primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN), jsou negativní. Informoval o tom mluvčí Prahy Vít Hofman. I přes negativní test zůstanou v karanténě až do 29. června. Testováni byli všichni lidé, kteří se zúčastnili pondělního zasedání rady, včetně radních.

Testování se uskutečnilo proto, aby magistrát určil, zda musí zavádět další opatření a trasovat kontakty jiných lidí než Hlubučka. "Výsledky ukazují, že nikdo z testovaných osob nemohl nakazit další kolegy, se kterými se před karanténou setkal," uvedl Hofman. Dodal, že karanténa je stále nezbytná, protože onemocnění může vypuknout do 14 dní od kontaktu s nakaženým, i když byly předtím testy negativní.

V karanténě tak zůstává celé vedení města včetně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), stejně jako šéfové opozičních zastupitelských klubů Alexandra Udženija (ODS) a Patrik Nacher (ANO) a řada úředníků. Před ukončením karantény je čeká ještě test na protilátky, v případě negativního výsledku se do běžného života vrátí 30 června.

Test na koronavirus mi vyšel negativně. Karanténa pro mě ale nadále trvá a test se musí po nějaké době zopakovat. Pracuji na homeoffice a schůzek se účastním přes videokonference, pokud je to možné. ?

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) June 18, 2020

Hlubuček uvedl, že v pondělí se během dne přestal cítit dobře. Večer si pak naměřil teplotu 37,8 stupně Celsia. Následně vyhledal lékaře a test potvrdil nákazu. Primátor kvůli tomu zrušil čtvrteční jednání zastupitelstva, zatím není jasné, kdy se bude konat.

Související

Více souvisejících

Praha Zdeněk Hřib Patrik Nacher Aleksandra Udženija Petr Hlubuček (STAN) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 10 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

Polsko následuje Česko. ABW zasáhla proti proruské skupině, zajistila eura i dolary

Po Česku zasáhlo proti proruské vlivové síti také Polsko. Tamní zpravodajská služba ABW zajistila v rámci pokračujícího vyšetřování odhalených špionážních aktivit ve prospěch Ruska přes 48 tisíc eur a 36 tisíc dolarů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy