Vyvlastňování v rámci boje se suchem nebude, Sněmovna odmítla návrh STAN

Opoziční hnutí Starostů neuspělo ve Sněmovně s návrhem, který rozšiřoval možnosti vyvlastňování nemovitostí i na účely staveb proti suchu. Sněmovna na dnešní mimořádné schůzi, svolané právě z iniciativy STAN, tento návrh zamítla již v prvním čtení. S návrhem již letos v lednu nesouhlasila vláda. Vláda ho označila za nesrozumitelný, zmatečný a legislativně technicky vadný.

Předkladatelé z řad opozičních Starostů připouštějí, že vyvlastňování pozemků pro stavby proti suchu by už podle současných zákonů možné být mělo. Právní základ pro takový postup ale podle nich není kvůli obecným formulacím příslušných ustanovení jistý a může být zpochybněn. Novela by možnost vyvlastnění pro opatření proti suchu podle autorů uzákonila jednoznačně.

Vyvlastnění by bylo možné podle vodní novely u výstavby, oprav, úprav a modernizace staveb a opatření na zmírnění následků povodní a sucha, u staveb ke zvýšení zadržovacích schopností krajiny, k zavlažování a k řešení odtokových poměrů v krajině.

Podle vlády je ale předloha nadbytečná, protože už platná právní úprava umožňuje rozhodnout o omezení nebo odnětí vlastnického práva k dotčeným pozemkům i proti vůli jejich vlastníků, a to i za účelem uskutečnění staveb nebo opatření ke snížení nepříznivých účinků sucha.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Sucho Starostové a nezávislí (STAN) Vyvlastnění majetku

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy