"Zeman překolíkovává politické hřiště." Piráti, lidovci a TOP 09 podpoří žalobu na prezidenta

Poslanci Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09 podpoří senátní návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana. Považují ji za důvodnou i kvůli otálení hlavy státu s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z funkce ministra kultury.

Podle předsedy lidovců Marka Výborného bylo hrubým porušením ústavy také jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka proti vůli většiny Sněmovny. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek zase poukázal na Zemanovo údajné ovlivňování soudců. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že Zeman by měl být konfrontován s důsledky svých činů a Sněmovna by tomu neměla stát v cestě.

"Prezident musí člena vlády bezodkladně odvolat, pokud na tom premiér trvá," uvedl Michálek. Průtahy s odvoláváním Staňka podle Michálka přesáhly rozumnou mez, neboť Zemanovi se nepovedlo přimět předsedu vlády Andreje Babiše (ANO), aby návrh na Staňkovo odvolání stáhl.

Předseda klubu pirátu @JakubMichalek19 upozornil na to, že během průtahů Miloše Zemana při odvolání ministra @StanekAntonin měl Staněk sanci zrušit památkovou ochranu domu, který patří sponzorovi prezidenta. pic.twitter.com/c0YN58Pehg

— Kateřina Frouzová (@KaterinaFrouz) September 26, 2019

Michálek zmínil také komunikaci Zemana a jeho kancléře Vratislava Mynáře se soudci Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu. Zdůraznil, že nikdo nesmí ohrožovat nestrannost soudců. "Nemůžeme připustit, aby se prezident scházel se soudci a tlačil, aby nějak rozhodli," uvedl. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) podotkl, že prezident také odmítl jmenovat některé vysokoškolské profesory.

Lidovci jsou podle Výborného přesvědčeni o tom, že žaloba na prezidenta má své opodstatnění. Zeman podle něho využívá všechny možnosti, aby si prosadil svou, a posouvá systém parlamentní demokracie k poloprezidentskému. "Jde mu o moc a o překolíkování politického hřiště ve svůj prospěch. Od prezidenta se čeká něco jiného," řekl Výborný a zmínil důstojnost či uměřenost. "Miloš Zeman takovým prezidentem není, nebyl a nebude," dodal.

"Byly překročeny už všechny možné limity, myslitelné i nemyslitelné. Veřejně dané sliby neplatí, největší zásahy do konání orgánů činných v trestním řízení se avizují veřejně a předem," uvedl Výborný. Zeman před loňskými prezidentskými volbami slíbil, že nezastaví trestní stíhání premiéra Babiše, nedávno mu však abolici v případě potřeby slíbil.

Roli Sněmovny v procesu podávání žaloby na prezidenta přirovnal Výborný k výhybkářovi. Buď přehodí výhybku tak, že žalobu pošle do depa, nebo tak, že doputuje k Ústavnímu soudu, kam podle předsedy lidovců patří. "Chceme žít v zemi, kde ústava není trhacím kalendářem a právo není ohýbáno přes koleno," dodal.

"Miloš Zeman se systematicky a kontinuálně ve své prezidentské funkci snaží držet otěže exekutivní moci pevně v rukou," řekla Pekarová Adamová. Zeman podle ní naplňuje formát poloprezidentského systému. "Střílí ústavu do obou kolen," řekla.

Pekarová Adamová vyčetla Zemanovi také zahraniční politiku, která je podle ní v rozporu s oficiální politikou vlády. Zeman podle Pekarové Adamové zastává vstřícný postoj k autoritativním režimům a podlamuje důvěru Česka u skutečných spojenců Česka. Dokonce ho označila za hlavní nástroj ruské propagandy.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Miloš Zeman prezident čr Jakub Michálek (Pirátská strana) Vojtěch Pikal (Piráti) Marek Výborný (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová Česká pirátská strana top 09 KDU - ČSL Antonín Staněk (ČSSD primátor Olomouce)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy