Zemřel filozof a bývalý politik Jan Sokol (†84)

Ve věku 84 let zemřel filozof, pedagog, signatář Charty 77, někdejší poslanec a ministr školství Jan Sokol. ČTK to dnes řekl Pavel Hájek z Knihovny Václava Havla. Sokol patřil k intelektuálům křesťanského zaměření, přednášel na tuzemských i zahraničních univerzitách, v roce 2003 neúspěšně kandidoval na českého prezidenta proti Václavu Klausovi.

V 90. letech stál Sokol u zrodu Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a v posledních letech se rád věnoval i české verzi Wikipedie, kde opravoval hesla z oborů sobě blízkých. Sokol studoval matematiku, do roku 1990 se živil jako programátor. Zabýval se křesťanskou filozofií, jeho tchánem byl filozof Jan Patočka.

Spolupracoval na ekumenickém překladu bible, přeložil řadu zejména filozofických knih a publikoval v mnoha časopisech. V 70. letech vedl různé bytové semináře, například o Friedrichu Nietzschem. Podepsal Chartu 77 a publikoval v samizdatu. Zabýval se hlavně filozofickou antropologií, dějinami náboženství a antropologií institucí.

Po listopadu 1989 se zapojil do politiky a v červnu 1990 byl za Občanské fórum zvolen do Federálního shromáždění. Poslancem byl dva roky, ve vládě Josefa Tošovského byl v roce 1998 ministrem školství. Později se věnoval akademické dráze, k politickému angažmá se nakrátko vrátil začátkem roku 2003, když se stal kandidátem vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pro třetí pokus o zvolení hlavy státu. Ve třetím kole tehdy zvítězil Václav Klaus.

Byl držitelem Řádu čestné legie Francouzské republiky v hodnosti důstojníka, v roce 2016 dostal Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97.

Související

Petr Pithart

V Česku vznikla Síť pro ochranu demokracie, mezi členy je řada známých osobností

V Česku vznikla iniciativa Síť pro ochranu demokracie, kterou koordinuje organizace Rekonstrukce státu. Aktuálně ji tvoří více než 60 organizací a přibližně 50 expertů. Jejich úkolem je sledovat a vyhodnocovat hrozby pro demokracii v osmi klíčových oblastech a případně navrhovat řešení. ČTK o tom dnes informovala mluvčí iniciativy Tereza Krištofová.
Hlasovací lístky pro prezidentské volby

Srovnejte si to v makovici. Chci za prezidenta někoho, kdo je střízlivý a neuráží lidi na potkání, říkají známé tváře

Praha - Členové Kolegia Paměti národa oslovili několik osobností s prosbou, aby se vyjádřili k nadcházejícímu 2. kolu prezidentských voleb. Jakého prezidenta by si přál, vysvětluje například bývalý ministr obrany, překladatel a novinář Luboš Dobrovský. Signatář Charty 77 a filozof Jan Sokol pak prozradil, v čem se u voleb mýlí hodně lidí.

Více souvisejících

Jan Sokol

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy