Zimola promluvil po konci v čele krajské ČSSD. Zazněla slova o přežití strany

Jiří Zimola, který dnes rezignoval na funkci krajského předsedy ČSSD, ČTK řekl, že jihočeská ČSSD není ochotná dát na společnou kandidátku s hnutím Změna nezávislé osobnosti. Zváží, zda zůstane členem ČSSD, i to, zda bude kandidovat za Změnu. Když ČSSD neotevře kandidátky nezávislým osobnostem, nepřežije, prohlásil.

Někteří členové ČSSD jako hejtmanka Ivana Stráská nebo krajský radní Antonín Krák, mají strach, že by ve volbách přišli o lukrativní místa, řekl ČTK Zimola. Stráská ČTK v reakci řekla, že tato slova jí za komentář nestojí.

Na zasedání krajského předsednictva rezignovali dnes i dva místopředsedové Stanislav Mrvka a Jaroslav Kupsa. Kandidátku ČSSD pro krajské volby v jižních Čechách povede Stráská. Hnutí Změna 2020, u jehož založení Zimola byl, půjde do voleb samostatně.

Zimola řekl, že dnes na jednání předsednictva pochopil, že nemůže splnit loňský slib, že dovede ČSSD k vítězství v krajských volbách. "Ze strany některých mých kolegů se ukázala absolutní nechuť k tomu otevřít kandidátní listinu i nestraníkům, starostům, levicovým osobnostem, lidem z občanské společnosti, kteří by mohli kandidátní listinu oživit a kvůli kterým jsme pracovali na projektu hnutí Změna 2020," řekl Zimola.

Podle Zimolova vyjádření mají jeho kolegové "obrovský" strach z toho, že kdyby se spojily kandidátky ČSSD a Změny 2020, mohli by přijít o lepší místa na kandidátce. "Anebo by dokonce třeba ve volbách mohli lidé vykroužkovat své oblíbené osobnosti a starosty. Převládl strach, že by na ně nemusel mandát zbýt. Byl jsem z toho velmi smutný, protože myslím, že jediná šance pro sociální demokracii je dnes právě v tom, otevřít své kandidátky nezávislým osobnostem, jinak nepřežijeme. Opět zvítězila ta typická česká, v tomto případě jihočeská malost a bližší košile než kabát," řekl Zimola.

Hnutí Změna je otevřené všem, jak nezávislým kandidátům, tak i členům ČSSD, uvedl v dopise členům ČSSD člen hnutí Změna 2020 David Slepička, který ukončil členství v sociální demokracii. Zimola uvedl, že ho Slepička oslovil, aby za hnutí kandidoval. Nabídku zvažuje.

"Nechci zůstat na půli cesty. Tuhle možnost nevylučuji, ale teď je to příliš čerstvé," řekl. Předpokládá, že předsednictvo ČSSD by mu nedalo souhlas kandidovat za Změnu, kdyby zůstal členem sociální demokracie. "Budu si asi muset vybrat. Může k tomu dojít v řádu týdnů, měsíců," uvedl.

Připomněl, že byl 11 let krajským předsedou, a řekl, že se nemá za co stydět. Míní, že za těch 11 let zažila jihočeská ČSSD své nejlepší období.

"Určitě to nebylo jen kvůli mně, ale troufám si trošku neskromně tvrdit, že jsem na tom měl svůj podíl. Dnes se ukázalo, že strach z voleb a obava ze ztráty lukrativních míst některých mých kolegů, bohužel včetně paní hejtmanky Stráské nebo pana radního Kráka, pana náměstka (Jaromíra) Nováka, jsou tak velké, že tihle lidé nejsou absolutně ochotni připustit, že by mohla být společná kandidátka s nezávislými. Velmi mě to mrzí, je to pro mě životní zkušenost, životní prozření, ale já se na tomhle nehodlám podílet, je to pro mě něco naprosto nepřijatelného," řekl Zimola.

Na funkci v předsednictvu podle něj dnes rezignoval i Jaromír Slíva, předseda klubu krajských zastupitelů. Podle Zimoly nejsou schopni nést odpovědnost za kandidátku, kdy na prvním místě za České Budějovice je zvolen Miroslav Joch. "Katastrofálně (Joch) prohrál v loňských komunálních volbách a místo, aby zpytoval svědomí a snažil se radši nikde neobjevovat, je opět jako jednička. To je pro mě naprosto nepřijatelná věc," řekl Zimola. Joch přislíbil své vyjádření k celé věci na úterní ráno.

Související

Jiří Zimola

Další propadák krajských voleb. Proč neuspěla Zimolova Změna 2020?

Ani ne dvě procenta hlasů získala v krajských volbách Změna 2020, politický subjekt sestavený z lidí kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. Lídr Změny 2020 Stanislav Mrvka čekal v krajských volbách lepší výsledek. ČTK řekl, že příčin nízkého zisku 1,91 procenta hlasů bylo několik.
Volby, ilustrační foto

Volební průzkum: ČSSD uspěje jen ve třech krajích, straně zavařil Zimola

Podle stranických průzkumů, které si zadala sociální demokracie, by ČSSD do krajských voleb překročila pětiprocentní hranici v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině. V jižních Čechách by mohla získat mezi sedmi a deseti procenty. Kvůli novému hnutí Změna 2020, za nímž stojí bývalý hejtman Jiří Zimola, odchází z jihočeské ČSSD desítky členů. Novinářům to dnes řekli zástupci ČSSD.

Více souvisejících

Jiří Zimola ČSSD hnutí Změna 2020

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy