Sledovali jsme ŽIVĚ: První den voleb narušilo úmrtí a podezření z podvodu

Mimopražští voliči si dnes odpoledne úderem 14. hodiny začali vybírat své krajské zastupitele. Na třetině území státu, tentokrát včetně tří pražských obvodů, navíc budou moci rozhodnout i o svých senátorech. V deseti obcích a jednom městském obvodě se dnes spolu s volbami konala i referenda o místních záležitostech. První den voleb skončil ve 22:00.

22:00 - Vážení čtenáři, první den voleb je u konce. Od zítřejších 8:00 s námi můžete sledovat v živém přenosu druhý den voleb a následně i volební výsledky.

21:52 - Na silnou voličskou základnu lidovců sází při letošních krajských a senátních volbách předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Za volební úspěch by považoval zvýšení počtu dosavadních 62 krajských zastupitelů a získání mandátů ve všech krajích. Dosavadní ohlasy podle něj naznačují, že lidé k volbám chodí. Se svou rodinou přišel odevzdat hlas dnes večer v Rokytnici na Přerovsku.

21:39 - Do dnešních 20:30 přišlo odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast je tak zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale liší v jednotlivých volebních okrscích, zjistila dnes ČTK od členů volebních komisí. O něco větší zájem je o krajské volby. V roce 2016 byla celková volební účast ve volbách do krajských zastupitelstev 34,6 procenta.

21:24 - U voleb nechyběla ani hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

21:11 - Podle informací ČTK incident na Karvinsku zřejmě oznámila členka volební komise, která si před volební místností všimla většího počtu lidí. Miroslava Chlebounová z krajského úřadu uvedla, že úřad oficiálně žádné informace o problémech při volbách nemá. Volební komise jsou úřadu povinny hlásit pouze přerušení hlasování.

20:37 - Ve volební místnosti v Lounech se dnes večer zhroutil starší muž. Na místě mu první pomoc poskytli laici a následně zdravotníci, zachránit se ho nepodařilo. ČTK to řekl mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník.

20:13 - Policisté prověřují na Karvinsku možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je podle ČTK údajné uplácení voličů.

19:52 - Jaké výsledky volby přinesou, nechtěli většinou předsedové stran odhadovat. Premiér a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš by chtěl, aby ANO obhájilo v regionech vítězství z roku 2016. Soudí ale, že některé strany mají už nyní připravené koalice. 

19:25 - Nejvyšší představitelé stran, kteří dnes dorazili k urnám, často vyjadřovali obavy z dopadu situace kolem koronaviru na volební účast. Není divu, jak ukazuje graf níže, krajské volby obecně neprovází nijak vysoká účast.

//

18:57 - Babiš by uvítal, aby v krajích byli po volbách hejtmani, kteří spolupracují s vládou. Řekl to novinářům potom, co dnes odevzdal svůj hlas do středočeského zastupitelstva. Do volební místnosti v obecním úřadu v Průhonicích u Prahy dorazil tradičně se svou manželkou Monikou.

18:40 - Podívejte se, jak dnes Češi volili

18:27 - Premiér Andrej Babiš po návratu z Bruselu odevzdal svůj hlas v krajských volbách. 

18:19 - Občanská demokratická strana nemá už 12 let hejtmana a chce se znovu podílet na vedení krajů. Novinářům to dnes v Brně při odevzdání hlasu v krajských a senátních volbách řekl předseda ODS Petr Fiala. Podle něj chce strana udělat jižní Moravě změnu stejně, jako se jí to podařilo před dvěma lety v Brně, kdy sesadila hnutí ANO. 

17:54 - Markéta Pekarová Adamová u voleb

17:51 - Předseda KSČM Vojtěch Filip se obává toho, že účast v krajských volbách nepřekročí 35 procent. Podle něj by se na nižší účasti mohla projevit situace kolem koronaviru. Filip to dnes řekl novinářům v Českých Budějovicích, kde volil do zastupitelstva Jihočeského kraje.

17:44 - Momentky z hlasování prezidenta Miloše Zemana.

17:26 - Hlasovat v krajských a senátních volbách přišla v prvních dvou hodinách podle volebních komisařů zhruba desetina voličů, podobně jako při předchozích volbách. Účast v jednotlivých okrscích se velmi lišila, pohybovala se od 2,5 procenta do 15 procent, zjistila dnes ČTK od členů okrskových volebních komisí.

16:50 - Předseda STAN Vít Rakušan by považoval za úspěch, kdyby se Starostové dostali po volbách do zastupitelstva v každém kraji. Zároveň by chtěl, aby sdružení zvítězilo ve dvou až třech krajích, například v Libereckém nebo Středočeském. "Velké ambice má i kandidátka spolu s Piráty v Olomouckém kraji, na Vysočině máme ambiciózní kandidátku," řekl. 

16:36 - Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová věří, že kandidáti její strany uspějí v krajských volbách a své postavení v krajských zastupitelstvech tak TOP 09 posílí. "Tyto volby jsou předstupněm budoucího postupu do voleb sněmovních a já doufám, že se nám to podaří," nechala se slyšet. 

16:21 - "Doufám, že volební účast bude co nejvyšší. Já jsem se v těch posledních dnech a týdnech snažil přesvědčit voliče, že z hlediska bezpečnosti jsou ty volby zajištěny, že jsme opravdu přijali všechna možná opatření," uvedl Hamáček. Poukázal na přísnější režim, který je kvůli covidu-19 nutné dodržovat ve volebních místnostech, na dezinfekci a další opatření. Koronakrize se podle něj určitě "propíše" do voleb, je ale otázklou jak.

16:04 - Odvolil i prezident Miloš Zeman, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nebo předseda STAN Vít Rakušan. Když se ho novinářka České televize zeptala, proč by podle něj měli jít lidé k volbám, odpověděl: "Jestli si na to nedokážete odpovědět, nedělejte novinářku."

Prezident Miloš Zeman dorazil k volbám. pic.twitter.com/N2RAET50ae

— Izabela Niepřejová (@Isobel_Izabela) October 2, 2020

15:45 - První politici mají odvoleno. V Mladé Boleslavi po 15. hodině odvolil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Odvoleno má i jednička na kandidátce ODS ve Středočeském kraji Martin Kupka.

15:28 - K účasti ve volbách vyzvalo i ministerstvo.

Přemýšlíte nad programem na víkend ❓Jeden tip pro vás máme – jít k volbám ? Volební místnosti se právě otevřely, dnes máte možnost volit až do 22. hodin ✔️ Případně ještě zítra mezi 8 a 14 hodinou. Nezapomeňte si roušku a doklad totožnosti. pic.twitter.com/bOkXiWnG7r

— Ministerstvo vnitra (@vnitro) October 2, 2020

15:07 - Voliči mohou u krajských voleb využít takzvaných preferenčních hlasů, tedy systém kroužkování. Tím mohou v rámci stranického pořadí na volebním lístku zvýšit šance na zvolení svého favorita. Udělit lze maximálně 4 preferenční hlasy, a to tak, že se zakroužkuje číslo vedle jména na kandidátní listině. Do obálky je povoleno vložit pouze jeden volební lístek, v opačném případě je hlas neplatný. V případě zakroužkování více než 4 kandidátů se k lístku přistupuje, jako byste nezakroužkovali žádného. Méně než 4 zakroužkovat lze.

14:53 - O volbu z domova z důvodu izolace nebo karantény dané koronavirem v metropoli požádalo 151 lidí. ČTK to sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman. Šest mobilních volebních komisí dnes se schránkami vyrazilo k voličům v 8:00, budou jezdit i v sobotu. 

14:42 - K volbám zamířili první Češi.

14:29 - Odvoleno už má 3672 voličů v karanténě kvůli nemoci covid-19, kteří ve středu využili možnosti hlasovat z auta na drive-in stanovištích. Ve čtvrtek se k nimi připojili klienti domovů důchodců, které byly uzavřeny kvůli koronaviru.

14:15 - Voliči jsou povinni přijít k volbám v roušce. Pokud si někdo ochranu obličeje zapomene doma, od volební komise obdrží roušku zdarma. Lidé, kteří odmítnou volit v roušce, mohou hlasovat i bez ní. Komise je ale povinna dotyčnou osobu nahlásit hygienikům, policii či správnímu úřadu. Následně bude zahájeno vyšetřování. 

14:08 - V krajských volbách kandiduje 85 politických stran, hnutí a koalic, které mají ve 13 krajích zaregistrováno celkem 215 kandidátních listin. Celkový počet křesel v krajských zastupitelstvech je 675, kandiduje do nich celkem 9 728 lidí. V senátních volbách je registrováno celkem 235 kandidátů. 

14:03 - Řádný termín krajských voleb a voleb do třetiny Senátu je v pátek 2. a v sobotu 3. října. Lístek do volební urny ale mohli lidé v karanténě vhodit na vybraných drive-in stanovištích i 30. září od 07:00 do 15:00. Za lidmi v karanténě nebo nemocnými v izolaci, kteří z auta hlasovat nemohou, míří speciální komise v ochranných prostředcích. Ve čtvrtek a v pátek také mobilní komise s urnami obcházejí domy pro seniory a další pečovatelská zařízení v karanténě.

14:00 - Vážení čtenáři, vítejte u online přenosu z krajských a senátních voleb 2020. Pro nejnovější informace, prosíme, aktualizujte stránku.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Volby Volby krajské Senátní volby

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy