Kromě Rittiga je na svobodě i Michal a Kučera z vedení Oleo Chemical

Praha - Na svobodu byl kromě lobbisty Iva Rittiga propuštěn i jeho právník David Michal a provozní šéf údajně vytunelované firmy Oleo Chemical Radomír Kučera. Dnes to potvrdil Kučerův advokát Daniel Volák. Státní zástupce žádá vazbu pro pět z deseti obviněných v kauze. Podle informací ČTK jsou mezi nimi třeba Rittigovi advokáti Karolína Babáková a David Michal a zakladatel Oleo Chemical Michal Urbánek.

"Podal jsem návrh na propuštění mého klienta, a tomuto návrhu bylo vyhověno," řekl ČTK Volák. "Můj klient k věci vypovídal, z našeho pohledu se ho obvinění netýká napřímo. Věřím, že postupně vyjde najevo, že v této věci není trestně odpovědnou osobou," uvedl.

"Jsem na svobodě," řekl ČTK právník Michal. Zároveň potvrdil, že u jeho bratra Petra, který je také v kauze obviněn, byl podán návrh na vazbu. "Myslím, že to obvinění je zcela nesmyslné. Podle policie šlo o to, že by si pánové z Oleo Chemical měli nechat vykrádat vlastní firmu, a ještě s tím souhlasit. Velmi rychle se ukáže, že ta konstrukce policejního orgánu nemá šanci obstát. A pan Rittig na tom nemohl mít žádný podíl," doplnil.

Podle informací ČTK bude o návrzích na vazbu rozhodovat soud v Liberci, lhůta pro rozhodnutí uplyne v pondělí ráno. Zatím nejsou známa jména všech lidí, pro které chce žalobce vazbu.

Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová prohlásila, že obvinění je vykonstruované a Rittig jej považuje nikoli za řádné trestní řízení, ale za šikanu. Obhájce provozního ředitele Oleo Chemical Radomíra Kučery Daniel Volák dnes novinářům řekl, že jeho klient Kučera dopodrobna vypovídal a poskytl vyšetřovatelům součinnost. Podle Volákových informací mají všichni obvinění zadržené cestovní pasy.

Policie v pátek v souvislosti s kauzou údajného vytunelování Oleo Chemical zasahovala na různých místech v Praze včetně Rittigovy vinohradské vily. Ve skupině zadržených jsou podle médií kromě Rittiga jeho právníci Karolína Babáková a David Michal či lidé z vedení Oleo Chemical. Jedním z obviněných je také Rittigův obchodní partner Peter Kmeť zastupující firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů. Aktuální případ týká dodávek pro společnost Čepro, státního distributora paliv, řekla serveru Lidovky.cz Rittigova právnička.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Radomír Kučera (šéf Oleo Chemical) kauza Oleo Chemical

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

včera

včera

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy