Rittig má štěstí. Jeho účetní mlčí

Praha - Lobbista Ivo Rittig, který je mimo jiné obviněný v kauze Oleo Chemical, může slavit. Policisté se proti němu podle Lidových novin snažili získat výpověď bývalé podřízené Davida Michala a Karolíny Babákové ze společnosti Peskim Jany Šádkové, která měla mít přístup k Rittigovým účtům, nakonec jim to ale nevyšlo.

Jednatřicetiletá účetní pro Peskim pracovala více než šest let a mohla kriminalistům poskytnout zásadní informace týkající se možného vyvádění peněz do zahraničí a posléze na soukromé účty.

Jak upozorňuje deník Právo, účetní a jednatelka finanční je v současné době na mateřské dovolené a starala se o účty desítek zahraničních offshorových firem a mimo jiné také o soukromá konta samotného Rittiga.

Šádková ale podle deníků nikoho z Peskimu k podezřelým převodům, které policie označuje za praní špinavých peněz, neúkolovala, a podle podle svého obhájce Jiřího Matznera rovněž odmítá, že by padělala faktury a podepisovala je smyšlenými jmény, jak ve své výpovědi uvedl spolupracující obviněný a její někdejší kolega Jaroslav Kubiska. 

"Měla pod sebou cca deset účetních a mimo jiné měla na starosti obhospodařování osobního účtu Ivo Rittiga, ke kterému měla podpisové právo. Měla také na starosti zúčtování na společnosti Cokeville, vystavovala faktury za společnosti Cokeville Assets, Washington Intertrade, Mavex Group Incorporated (offshorové firmy, přes které měly proudit peníze na soukromé účty) a podepisovala je za fiktivní osoby," vypověděl téměř před měsícem podle LN Kubiska

Šádková měla podle deníku podepsat faktury skoro za 20 milionů fiktivní osobou Maria Gold a poslat je petrochemické firmě Oleo Chemical. Úkoly podle Kubisky účetní dostávala od Michala a Babákové, kterým také hlídala peníze. 

"Klientka se vyjádřila tak, že nikdy žádnou fakturu cizím jménem nepodepisovala, říká ale, že nepochybně podepisovala faktury i smlouvy za společnost Peskim, protože byla i jednatelkou a hlavní účetní," řekl Právu advokát. Dodal, že ona jako účetní dostala pokyn zaplatit, převést či zaúčtovat, což učinila. Nesvědčí to ale o tom, že by dělala nějaké nekalé transakce.

"Platila z jeho dvou soukromých účtů výdaje, které určil, například za mobilní telefony, běžné výdaje za elektřinu a podobně. Říká, že Rittiga několikrát viděla, ale bylo to vždy ve vztahu k tomu, že dostala nějaký pokyn, co má udělat, zaplatit ten či onen účet, anebo jí dal do ruky složenku. Na jeho konta žádné peníze neposílala. Z mého pohledu byla jakoby asistentka," řekl Právu Matzner.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy