Zemanova zdůvodnění vulgarit jsou legrační, myslí si bývalý rektor

Praha - Člen rady České televize a bývalý rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls považuje zdůvodnění prezidentova slovníku za komické. V České republice prý politika nevytváří dojem autority či důvěry. Řekl to v pořadu Jak to vidí... Českého rozhlasu.

"Ať už ty důvody jsou jakékoli. To nemá smysl vůbec komentovat. Prostě tohle není vůbec možné, aby se takhle někdo vyjadřoval," myslí si Hindls. "Já si spíš kladu v té souvislosti otázku, co se to vlastně v té společnosti děje," dodal.

Jsou podle něj věci, které se za žádných okolností nedělají a neříkají. "V tomto případě jsou věci, které se veřejně neprezentují," vysvětlil. "Jakékoli zdůvodnění mi přijde spíš legrační," reagoval na tvrzení Zemana i jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka, že prezident pouze citoval předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a ruskou skupinu Pussy Riot.

"Nemyslím si, že by společnost převzala ten slovník, protože ona ho má," usoudil Hindls. "Každý z nás občas někde něco utrousí, ale jak jsem řekl, všechno má svojí míru," dodal.

Nedůvěra a nulová autorita

Dopad Zemanova projevu se podle něj spíše projeví v dalším zesílení už tak přítomné letargie a v pohrdání politickými elitami. "Každé povolání si musí vydobýt určitou prestiž," myslí si.

Když se pak ve společnosti rozprostře pocit marnosti nad kvalitou politických elit a nad jejich způsobem chování, degraduje to podle Hindlse komunikaci mezi elitami a zbytkem lidí. "Zhoršuje to vzájemné vztahy, ochotu jít volit nebo podřídit se některým nepříznivým rozhodnutím nebo opatřením, které každá vláda v každé zemi musí dělat," řekl.

Vznikající pocit nedůvěry veřejnosti a všeobecné skepse bere Hindls za daleko vážnější problém, než samostatné excesy politiků. "Politika u nás nevytváří dojem autority ve společnosti, nečeho k čemu se vzhlíží alespoň s minimální důvěrou," vysvětlil a dodal, že se tento fenomén projevuje na hodnocení politiků.

Od hlavy státu v tuto chvíli Hindls nic neočekává. Nejde podle něj o otázku jednoho postoje a případné omluvy.

"Hlava státu má lidi sbližovat, ukazovat jim určité hodnoty, o kterých se moc nediskutuje a které jsou všeobecně uznávány a respektovány, a na základě toho k sobě tu společnost přitáhnout," myslí si.

Situaci podle Hindlse nespraví žádný samostatný čin. Nutný je podle něj dlouhodobý osobnostní vklad lidí, kteří za společnost zodpovídají.

Richard Hindls Miloš Zeman Hovory z Lán

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy