Nové důkazy v kauze Rittig: Co odhalil zabavený počítač?

Praha - Jan Valtr, který měl být důležitým spojencem Ivo Rittiga v dopravním podniku, již nebude mít pouze status svědka. Detektivové ho obvinili kvůli korespondenci, kterou našli na zabaveném počítači z Rittigovy kanceláře. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

Valtr dříve nebyl obviněn, protože chyběly důkazy a hrál tedy pouze roli svědka. Detektivové ale prý byli již od začátku přesvědčeni, že figuroval jako Rittigův nastrčený člověk v dopravním podniku. S těmi ale Valtra spojovala pouze výpověd Vladimíra Sitty mladšího, jednoho ze svědků.

Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ale z Rittigovy kanceláře odnesli řadu věcí včetně počítačového serveru. "Při této prohlídce byla zajištěna elektronická data, která mimo jiné obsahovala i e-mailovou komunikaci," stojí prý v usnesení, ke kterému mají Lidovky přístup.

Nyní detektivové rozluštili obsah počítače. Valtr měl prý jednat o detailech zákazky na tisk jízdenek a komunikoval s lidmi ze společnosti Neograph, která zajišťovala tisk jízdenek pro Prahu mezi lety 2008 a 2011. Měl dokonce vlastní e-mailovou schránku u Rittig&Partners.

Valtr měl celé skupině okolo Rittiga pomáhat zevnitř pražského dopravního podniku. "12.9. 2011 byl Janu Valtrovi doručen e-mail od Marka Stubleye, kde požaduje informace ke kauze Neograph. Následně téhož dne Jan Valtr odesílá e-mail týkající se vzniku obchodního vztahu mezi společností Neograph a dopravním podnikem, po předchozí dohodě s Ivo Rittigem. Dohlížel na průběh plateb společnosti Cokeville Assets," stojí podle Lidovek v policejním usnesení.

"14. 9. 2011 posílá Marek Stubley mail Janu Valtrovi s tím, že uvádí: ‚Neumím rozkryptovat. m.' Z čehož je zřejmá komunikace mezi osobami Jan Valtr a mgr. Marek Stubley ohledně případu Neograph s tím, že je částečně zašifrována," pokračují vyšetřovatelé.

Sám Valtr e-maily nechtěl komentovat. "V usnesení je citace nějakých mých e-mailů, nejde o e-maily mezi mnou a panem Rittigem a je to citovaná komunikace mě s jinými osobami a teprve zítra se podívám do spisu, co obsahuje," citují Lidovky.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Jan Valtr

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Elektrovozy Volkswagen

O elektroauta značky VW není zájem. Fabriky plánují velké propouštění

Elektromobilita představuje významné riziko pro pracovní místa v automobilovém průmyslu, přičemž prodeje elektromobilů v současnosti v Německu zaostávají. Tento trend je obzvláště znepokojivý pro zhruba 1000 zaměstnanců společnosti VW v Sasku, jejichž pracovní pozice jsou nyní ohroženy více než kdy jindy.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Donald Trump si udržuje náskok před Bidenem.

Manhattanští žalobci souhlasí s odložením Trumpova rozsudku

Kancelář okresního prokurátora na Manhattanu oznámila, že je ochotna odložit vynesení rozsudku nad Donaldem Trumpem. Tento krok má umožnit zvážení jeho návrhu na zrušení trestního odsouzení za obchodní podvody v návaznosti na pondělní rozhodnutí Nejvyššího soudu, který prezidentům poskytl širokou ochranu imunity.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán navrhuje Zelenskému příměří

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý během návštěvy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosažení rychlého příměří ve válce s Ruskem s cílem možného urychlení mírových jednání. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potřebuje spravedlivý mír. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Rusko plánuje vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy