Slonková promluvila otevřeně o Babišových novinách. Proč odešla?

Praha - Sabina Slonková nastoupila do funkce šéfredaktorky MF Dnes poté, co ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš koupil v roce 2013 vydavatelství Mafra. Ve funkci ale vydržela pouze půl roku a nyní prozradila, co vše se pod vedením Babiše dělo.

Hlavním důvodem odchodu z Mafry byly podle Slonkové odlišné představy, zejména o tom, co znamená slovo nezávislost. "Ten rozpor byl tak velký, že přípravu svobodných novin v podstatě znemožňoval. Dostala jsem se do stadia, kdy bych při svém dalším setrvání ve funkci musela dělat věci, které nikdy dělat nebudu a nechci. Nechtěla jsem být hrobníkem novin, ve kterých jsem začínala a ke kterým mám vztah," řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Slonková je přesvědčená o tom, že ani v dnešní době není možné upravovat obsah novin, které chtějí být nezávislé, na přání inzertních klientů, obchodních partnerů, politických přátel a jejich přátel. "Je to podvod na čtenářích a podle mě cesta do pekel. Tím spíš když jde o noviny, které vlastní člen vlády a byznysmen z první pětky," posteskla si.

V takovém by naopak byla potřeba se více snažit přesvědčit čtenáře, že vašim informacím může věřit, že nejsou ohnuté. "Když ztratíte důvěru čtenářů, už ji zpátky nezískáte. A s tímhle názorem jsem zůstala ve vedení společnosti nakonec sama," tvrdí s tím, že za jejího působené měla redakce snahu odvádět poctivou práci a autocenzuru nepozorovala.

I přesto se podle ní u debat nad konkrétními případy ukázalo, že nezávislost je pro lidi z vedení Mafry jenom fráze. "Byl to zkrátka pohled dvou zcela odlišných světů. Můžu mít na milion věcí shodný názor jako manažeři Andreje Babiše, ale to neznamená, že se ve finále nakonec naše cesty nemohou rozejít: mojí odpovědností je, aby v novinách nebyly zprávy zmanipulované," řekla serveru.

Domnívá se, že miliardáři, kteří si média skupují, nemusejí nezávislost respektovat. "Nejsou tu zatím mecenáši, kteří si media kupují proto, že jim záleží na nezávislosti médií nebo svobodě projevu. Kdo si tu dneska koupí byznys, který přestává vynášet, v případě některých mediálních domů je dokonce ztrátový? Jen někdo, kdo chce jeho prostřednictvím uplatňovat vliv a případně mít i krytí před konkurencí v byznysu," uvedla Slonková.

V současné době patří skoro všechna média byznysmenům a Slonková se shoduje s tím, že nastala největší krize médií od roku 1989. Vidí za tím na jedné straně pokles příjmů z inzerce i z prodeje a na druhé straně problematické majitele. "Ale je to jen jedna strana mince. Ta druhá je, že všechno zmiňované představuje zároveň šance pro vznik nových věcí, které by bez podobných impulsů možná nikdy nevznikly, možná by nikoho ani nenapadly. Věřím v budoucnost malých nezávislých projektů s jasnou profilací," tvrdí.

Související

Beata Babišová

Advokát Babišovy exmanželky podal trestní oznámení, Kalousek vzápětí zpražil premiéra

Advokát bývalé manželky a syna premiéra Andreje Babiše (ANO) podal trestní oznámení na redaktory serveru Seznam Zprávy Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou. Důvodem je rozhovor, který redaktoři vedli s premiérovým synem Andrejem Babišem mladším a natáčeli ho skrytou kamerou. Premiérův syn v reportáži nařkl spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž je premiér stíhán, na Krymu. Ředitel zpravodajství portálu Seznam.cz Jakub Unger sdělil ČTK, že si za prací obou reportérů plně stojí.
Jaroslav Kmenta

Politické nátlaky, výhrůžky, šikana, upadající morálka. Svaz se zastal Kmenty, Slonkové a Kroupy

Praha - Výkonný výbor Českého filmového a televizního svazu FITES se zastal trojice investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty. Ti v prohlášení uvedli, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) snaží zastrašit či odradit od další práce. V posledních měsících totiž museli opakovaně vypovídat ke kauzám, jež se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Více souvisejících

Sabina Slonková (novinářka) Mladá fronta Dnes (MF Dnes) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy