Nevídané. Rittig se zastal Zemana

Praha - Prezident Miloš Zeman sklidil vlnu nepochopení za svá slova, která vzkázal na adresu amerického velvyslance v České republice Andrewa Schapira. Na jeho stranu se však postavila nečekaná posila, podnikatel a lobbista Ivo Rittig.

Celá rozmíška vznikla kolem vyjádření amerického velvyslance v ČR Schapira, který pro Českou televizi mimo jiné uvedl, že by bylo nešťastné, kdyby se Zeman zřejmě jako jediná hlava státu z EU zúčastnil vojenské přehlídky v Moskvě. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Zeman směrem k velvyslanectví vzkázal, že Schapiro není na Hradě vítán.

"Ten Mlha se prostě nebojí, to se mu musí nechat," okomentoval na Twitteru Rittig celou událost. Termínem "mlha" dříve označoval prezidenta zavražděný podnikatel František Mrázek. 

Ten Mlha se proste neboji, to se mu musi nechat http://t.co/WpSJ4B5dZI

— Ivo Rittig (@RittigIvo) 5. Duben 2015

Zatímco čeští politici se s vyjádřením prezidenta příliš neztotožnili, V Rusku se stal Zeman téměř hrdinou. Například zmocněnec ruského ministerstva zahraničí pro lidská práva Konstantin Dolgov v pondělí oznámil, že pádná odpověď českého prezidenta velvyslanci USA dělá Zemanovi čest. Šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov označil výroky Schapira za hysterické.

"Už jsem nemyslel, ze zažiju pořádnou propagandu. Prezident malýho státu, co si to dovoluje..." okomentoval i tuto situaci Rittig.

Uz jsem nemyslel, ze zaziju poradnou propagandu. Prezident malyho statu, co si to dovoluje ... http://t.co/rBSAc4CONl

— Ivo Rittig (@RittigIvo) 6. Duben 2015

Zemanova kritika amerického velvyslance ale rychla upadla v zapomnění, do popředí se totiž dostala plánovaná cesta prezidenta na oslavy 70. výročí ukončení druhé světové války. To se ale mnohým politikům nelíbí.

"Prostě si dovoluje někam jet a pánům se to nelíbí, dokonce o tom píšou americký média..." podotkl následně Rittig.

Proste si dovoluje nekam jet a panum se to nelibi, dokonce o tom pisou americky media ... http://t.co/mqAr9sba4h

— Ivo Rittig (@RittigIvo) 6. Duben 2015

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy