Dbalý promluvil o Rittigovi a Rathovi. Co ho čeká?

Praha - Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý poprvé promluvil ke kauze, v níž je obžalován z několikamilionového podvodu. Přiznal, že má strach, a promluvil i o Ivu Rittigovi a Davidu Rathovi.

Dbalý v rozhovoru pro Lidovky.cz podotkl, že Homolku řídil šest let a nebylo to vždy úplně jednoduché. "Během té doby, s výjimkou posledních dvou, tří měsíců, jsem byl úplně v pohodě. Nicméně tlaky nejen na mě, ale i ostatní ředitele nemocnic, byly na přelomu let 2011 a 2012 opravdu velké. Věděl jsem, že se blíží změna a řešil jsem to určitými podpůrnými prostředky. Nejsem na to úplně pyšný. Nikdy jsem ale nebyl závislý na kokainu ani alkoholu. Možná tam bylo trošku více alkoholu, možná jsem trochu experimentoval s kokainem," přiznal.

V souvislosti s celou kauzou je veřejné znám zejména Dbalého deník, jeho autor ale tvrdí, že mnoho informací uvnitř jsou fikcí. Zdůraznil například, že by nikdy neoperoval pod vlivem alkoholu nebo kokainu. "To je licence, která je součástí nikoliv diáře, jak se pořád říká, ale textu s nějakou genezí. Jeho obsah, třeba výraz sněžím, je sice hezký, možná vyhrál nějakou cenu v anketě Bláboly roku, ale není to pravda," uvedl.

Popřel ale, že by se jednalo o diář. Text podle něj vznikl na základě bazálních poznámek o běžných pracovních setkáních, které si chronologicky vedl. "V posledním období, když jsem nebyl psychicky fit, mne lidé kolem sami nabádali, abych obecně popsal, jak funguje české zdravotnictví. V posledních měsících jsem tam vpisoval jakési příběhy. Jde o totální polotovar, jenž měl být dále upravován, anonymizován a vložen do nějakého jiného prostředí. Tak aby tento thriller ukázal základní nešvary českého zdravotnictví v první dekádě nového tisíciletí. V této formě mně byl text zabaven a opsán do sdělení obvinění a obžaloby," posteskl si.

Přizal také, že osobně zná Iva Rittiga z blíže neurčné společenské události. "Pokud si vzpomínám správně, několikrát byl v nemocnici. Ale to se týká spousty lidí, medicínských intervencí na vedení nemocnice ze strany manažerů a politiků byla celá řada. Ivo Rittig několikrát využil nemocnici pro léčbu příbuzných," řekl serveru. Jedním dechem ale přiznal, že krátce po jeho zadržení vyšetřovalé trvali na tom, aby Rittiga jmenoval. "Když budu hodně asertivní, celý postup zastupitelství a policie vůči mně a spoluobviněným byl extrémně brutální. To musím říct zcela jasně. Během druhé prohlídky u mě v bytě, která trvala 56 hodin, aniž bych mohl spát, kdy mně zabavovali veškerý majetek, nepokrytě tlačili. Tlak na to, abych sdělil určitá jména, byl zcela jasný," svěřil se.

Sleduje také kauza Davida Ratha, kterou ale nepoměřuje s Nemocnicí Na Homolce. "Musím říct, že mě děsí, že mafiáni z lihové mafie, jak je nazývají média, za nimiž jsou desítky mrtvých, dostávají nižší tresty než lidé, kteří páchali majetkovou trestnou činnost. I když jsou zatím odsouzeni jen nepravomocně. Možná bych měl požádat o soud ve Zlíně," uvedl.

Toho, co bude následovat, se ale bojí. "Pořád chci věřit, asi jsem zbytečně optimistický, že budou vedle sebe položeny důkazy o naší nevinně a výkřiky z fiktivního textu, jehož věrohodnost je dokazována tím, že mě zavřeli. A chci věřit, že nestranný soud na jejich základě spravedlivě rozhodne. Když ale vidím, co se děje kolem mě, optimismus je přehnaný. Já už jsem ztratil všechno, tohle se možná stane, může to být devět let, 12, možná trest smrti. Bude to samozřejmě hrozné, ale co mohu proti tomu dělat. Budu ale bojovat, abych přesvědčil soud a veřejnost o tom, že jsem nic neudělal a naopak jsem vedl nemocnici dobře. Takže připraven nejsem, ale budu to muset akceptovat," tvrdí Dbalý s tím, že k útěku se rozhodně nechystá.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) soudy Ivo Rittig

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 2 hodinami

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 3 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy