Falešný Peroutka na Praze 10: Spisovatel se vysmál novináři a nastínil budoucnost

Praha - Novinář Ferdinand Peroutka, který podle prezidenta Miloše Zemana stojí za údajným článkem "Hitler je gentleman", včera opět plnil přední stránky tisku. Zastupitelé na Praze 10 totiž našli článek s tímto titulkem, který, jak se později ukázalo, zřejmě v žertu napsal novinář Jaromír Slomek.

Starostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ANO) se na Facebooku pochlubila opravdovým unikátem. Našla s kolegy údajný článek "Hitler je gentleman", který měl napsat Ferdinand Peroutka. "Peroutkův článek je na světě. Našla jsem ho s kolegy v Čapkově vile, kterou v loňském roce koupila radnice Prahy 10," napsala Kleslová na Facebook. K příspěvku přiložila fotku, kde se onen článek skutečně nachází vlevo dole, jak avizoval prezident Miloš Zeman.

To, že je článek podvrh, bylo jasné na první pohled. Zástupce šéfredaktora časopisu Týden Petr Kolář ale naznačil, že autorem podvrhu je Jaromír Slomek, šéfkorektor týdeníku. "Nastal očekávatelný rozruch, přičemž se ukázalo, že jde o podvrh vyrobený pod taktovkou literárního kritika Jaromíra Slomka. Nápad je to vtipný, soudě podle faksimilních fotografií je provedení dokonalé – a média citují starostku Radmilu Kleslovou coby prosťáčka, který naletěl," hodnotil žert spisovatel a publicista Ondřej Neff.

Podle něj stojí za to se na zmíněnou stránku podívat. Nescházejí tu ttiž pohoršené komentáře, co že takový materiál pohledává na oficiální stránce městské části. "Což neznamená nic na skutečnosti, že je ta facebooková stránka vedená svěže a vtipně a že i paní starostka věc pojala s nadsázkou," dodal.

V duchu nadsázky proto uvažuje o dalším vývoji. "V naší historii jsme zaznamenali boj o pravosti rukopisů Královédvorského a Zelenohorského. Autenticitu ikony českého nacionalismu rozmetal Tomáš G. Masaryk. Pochybnosti se vynořily kolem Reportáže psané na oprátce. Teď by bylo pěkné, kdyby se boj o autentičnost rozpoutal znovu," píše na webu Neviditelný pes.

Psali jsme:
Článek "Hitler je gentleman" se našel, hlásá Kleslová. Má ale jednu chybu
 

"Co když Jaromír Slomek lže, protože je to notorický piják kafe v intelektuálských lumpenkavárnách, a když se konečně objevil hledaný text, strhl pozornost na sebe a jeho patolízalští přisluhovači, vesměs havlisté, hned dychtivě přispěchali a poukazovali na použití bezpatkového písma v Přítomnosti? Když se podařilo najít peníze na financování odporu proti americkému radaru, proč by se nenašly granty ve prospěch literárních vědců a znalců tisku a starého papíru, aby tito prokázali, že zvláštní vydání Přítomnosti vyšlo v malém nákladu a uchovalo se, kde jinde než v brlohu dalšího lumpenpijáka lumpenkafe Karla Čapka, který se – nota bene (a my vzdělanci dodáváme ještě „sic") - s předmětným obdivovatelem Adolfa Hitlera Peroutkou osobně stýkal, ba s odpuštěním přátelil," dodal Neff.

Jaromír Slomek by si tak podle spisovatele měl velmi rozmyslet svůj postoj, protože máme paragrafy o falešném svědectví a křivých přísahách a při závažnosti celé věci lze prý uvažovat o tom, zdali nejde o podněcování nenávisti vůči horním deseti milionům občanů anebo dokonce o vlastizradu. "To vše nás může ještě potkat a ve světle toho, co se už stalo, by to ani nebylo k divení," dodal.

Související

Radmila Kleslová

Sportovec se zlobí: Komunistická vláda, agent premiérem, rozvědčice na kandidátce. Co ještě víc chcete, voliči ANO?

Praha - Do zastupitelstva Prahy 10 by chtěla kandidovat Radmila Kleslová. Klesová už byla místostarostou této části v letech 2010 až 2014, tehdy za ČSSD. Později přestoupila do hnutí ANO 2011 a od listopadu 2014 do ledna 2016 vedla městskou část jako starostka. V únoru 2015 byla zvolena místopředsedkyní hnutí ANO 2011, na funkci v září téhož roku rezignovala, kvůli kauze, kdy pracovala pro mnoho podniků za vysoké finanční odměny. Šéf ANO Andrej Babiš prý v její kandidatuře problém nevidí.

Více souvisejících

Radmila Kleslová (ANO) Ondřej Neff Praha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy