Požár v Unipetrolu: Situace je pod kontrolou

Litvínov - Rozsáhlý požár zasáhl dnes ráno propylenovou jednotku chemičky Unipetrol v Záluží u Litvínova. Ohni předcházel výbuch, hořelo na dvou místech. Hasiči vyhlásili mimořádný poplach, oheň dostali pod kontrolu asi po čtyřech hodinách. Nikdo nebyl vážně zraněn. Záchranáři evakuovali asi 1000 lidí z celých chemických závodů a uzavřeli okolí v okruhu víc než jednoho kilometru. Škodlivé látky podle prvních měření hasičů a hygieniků do vzduchu neunikly. Zásah potrvá další desítky hodin. Vyplývá to z informací mluvčích policie, hasičů a firmy.

"Najednou se to otřáslo a začalo hořet. Všichni utíkali co nejdál," popsala ČTK zaměstnankyně firmy. Hasiči původně vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, později ho změnili na mimořádný poplach. Do Unipetrolu se sjelo 42 hasičských jednotek z celého Ústeckého kraje. Oheň dostali hasiči kontrolu krátce po poledni. "Oheň je pod kontrolou, už se nešíří. Zařízení musíme ochlazovat proudy vody. Propylen musí vyhořet," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Sloup hustého tmavého dýmu byl v prvních hodinách vidět na desítky kilometrů daleko, až dva kilometry daleko bylo slyšitelné syčení z chemického provozu. V okolí padal popílek a černé saze. Podle mluvčího Unipetrolu Mikuláše Dudy do vzduchu neunikly škodliviny.

Fotogalerie:
OBRAZEM: V litvínovském Unipetrolu hořelo po výbuchu. Lidé z Jiřetína mluví o spadu popílku
 

"Látky uvolňované do ovzduší nejsou zdraví škodlivé. Největším problémem v souvislosti s požárem byla tvorba nepříjemných sazí," uvedl v prohlášení Duda. Odpoledne na místo dorazila i chemická laboratoř hasičů, která znovu kontrolovala kvalitu ovzduší. "Nic nebylo naměřeno," uvedl mluvčí Marvan. Hygienici zjištění hasičů potvrdili, ale přesto doporučili lidem v okolí nevětrat.

//

Posted by Petr Havlík on Thursday, 13 August 2015

Zdraví lidí v okolí by mohly podle experta Jindřicha Petrlíka z ekologického sdružení Arnika ohrozit rakovinotvorné polyaromatické uhlovodíky. Vážou se totiž na saze, takže se mohou při vdechu přes částečky prachu dostat do plic. "Nebezpečné také je, pokud by lidé v okolí jedli ovoce nebo zeleninu, a od sazí si ji neomyli," řekl ČTK. Zmíněné látky ale způsobují rakovinu až při delším kontaktu. "Samozřejmě záleží na tom, jak dlouho v tom prostředí člověk je," uvedl Petrlík.

Akutní nebezpečí vystavení obyvatel toxickým látkám ale podle ředitele Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Josefa Trmala nehrozí. "Vzhledem k rozptylovým podmínkám a momentálnímu proudění vzduchu kouř stoupal přímo nahoru," sdělil. "Krajská hygienická stanice ve spolupráci se Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem následně odebere vzorky vody, zajistí jejich rozbor a také měření v okolí závodu s ohledem na potenciálně nebezpečné látky," oznámila ČTK Dana Šalamunová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Samotný propylen je bezbarvý, extrémně hořlavý plyn, působící narkoticky. Se vzduchem tvoří výbušnou směs. Při vysokých koncentracích může způsobit udušení. Příznaky zahrnují ztrátu pohyblivosti a bezvědomí.

Unipetrol z bezpečnostních a preventivních důvodů odstavil celou výrobu. Událost se obešla bez zranění. "Nemáme žádné informace o úrazech či zraněních zaměstnanců," doplnil Duda. Záchranáři ošetřili podle mluvčího Petra Bureše řidiče kamionu, kterému prasknul bubínek, pomohli i několika vyčerpaným hasičům.

Až do pátečního odpoledne bude uzavřená silnice I/27 z Mostu do Litvínova. Tu záchranáři uzavřeli hned po výbuchu, později ji na necelou hodinu zprůjezdnili. Mezi městy nejezdí ani tramvaje, stojí i vlaková doprava. Dopravní podnik nasadil autobusy, které jezdí každých 30 minut.

V Litvínově kvůli události zasedala Bezpečnostní rada města a zřídila tři informační linky - 778753350, 778753351, 476767612.

Skupina Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Od roku 2005 je součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V letošním prvním pololetí vykázal Unipetrol čistý zisk 5,27 miliardy Kč.

Havárie měla ale již dnes dopad na akcie Unipetrolu. Cenné papíry holdingu během dneška zlevnily o pět procent, a dostaly se tak na nejnižší cenu za poslední téměř čtyři týdny. Etylénová jednotka v litvínovském závodě Unipetrolu, ve které dnes hořelo, byla nedávno v krátké době dvakrát neplánovaně odstavena, podle firmy kvůli čištění. Dopad na provozní zisk při poslední pětidenní odstávce koncem července tehdy holding odhadl na 120 milionů korun.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Požáry Požár v chemičce Unipetrol (13.8.2015)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy