Situace v Unipetrolu se uklidňuje. Nebezpečí zažehnáno

Litvínov - Situace v chemičce Unipetrol, kde od čtvrtečního rána hoří propylenová jednotka, se zklidňuje, akutní nebezpečí nehrozí. Hasiči, kteří nechávají dohořet zbytky látek, se na místě zřejmě zdrží celý víkend.

ČTK to řekl mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda, informace potvrdila po zasedání bezpečnostní rady i litvínovská radnice. Rozsáhlý požár zasáhl chemičku ve čtvrtek ráno, předcházel mu výbuch. Policie odpoledne částečně zprovoznila silnici I/27 z Mostu do Litvínova, řidiči mají k dispozici i další dříve uzavřené silnice.

Hasiči ještě ve čtvrtek večer definitivně uhasili jedno z ohnisek požárů. "V tuto chvíli tam zůstává jeden požár menšího rozsahu na potrubí, které právě vede k fléře, kde se řízeně spaluje ten zbylý plyn. Tam to hasiči kontrolují," řekl ČTK Duda. Podle litvínovské radnice bude dál pokračovat řízené vyhoření.

"Nebezpečí havárie na potrubí ethylenovodu nehrozí," doplnila litvínovská radnice s tím, že zásah hasičů potrvá ještě desítky hodin. Ve čtvrtek na místě zasahovalo 43 jednotek hasičů z celého Ústeckého kraje, teď jich na místě zůstává už jen několik.

Škodliviny do ovzduší neunikly. "Prováděná kontinuální měření stavu ovzduší neprokázala nebezpečné koncentrace škodlivých látek," doplnila litvínovská radnice.

Jaké škody požár způsobil, společnost zatím netuší. Až po definitivním uhašení místo prohlédnou experti. "Předpokládáme, že odhad budeme mít na začátku příštího týdne," dodal Duda.

Související

Unipetrol

Unipetrol v posledních letech snížil závislost na ruské ropě pod 50 procent

Společnost Orlen Unipetrol, která v České republice provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, snížila v posledních letech závislost na ruské ropě pod 50 procent. Na přelomu tisíciletí to bylo 80 procent. Litvínovská rafinerie umí zpracovávat druhově podobné typy ropy, jako je ruská ropa, rafinerie v Kralupech dlouhodobě zpracovává pouze neruskou ropu. Vyplývá to z informací společnosti Unipetrol.
Unipetrol

Škody po explozi v chemičce u Litvínova jsou v řádech desítek milionů korun

Škody po výbuchu v areálu chemičky u Litvínova, při němž se minulý týden zranili čtyři lidé, jsou v řádech desítek milionů korun. Oprava potrvá dva až tři týdny. ČTK o tom dnes informoval mluvčí skupiny Orlen Unipetrol Pavel Kaidl. Při opravě se částečně sníží kapacita zpracování ropy. "Na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví," uvedl Kaidl.

Více souvisejících

unipetrol Požár v chemičce Unipetrol (13.8.2015)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy