David Rath bije na poplach. Sobotkovi poslal tento dopis

Praha - Bývalý hejtman středočeského kraje David Rath poslal premiéru Bohuslavu Sobotkovi otevřený dopis. V něm se na předsedu vlády obrací jako bývalý vládní a stranický kolega se žádostí, aby se chopil iniciativy a konal v situaci, kdy "mnoha politikům z EU nedochází závažnost situace plynoucí z invaze migrantů."

"Žádám Vás, abyste pozval na schůzku premiéry, ministry vnitra a obrany Rakouska, Slovenska a Maďarska s nabídkou pomoci při dočasném uzavření těch částí jejich hranic, kde nyní dochází k masové invazi. Naše zem by měla poskytnou velké množství policistů, vojáků a jejich zázemí ke službě na těchto hranicích. Já sám jsem ochoten se dobrovolně přihlásit ke službě jako lékař a pomoci zajistit pro tyto složky zdravotní péči, pokud by to bylo třeba," píše Rath v dopise.

"Vše nasvědčuje tomu, že prostor EU nečelí jednorázové vlně migrace, ale organizované a masové akci. Migranti nejsou homogenní skupinou a to jak národnostně, tak motivací jejich jednání. Jistě se mezi nimi najdou lidé v tísni, ale stejně se tam najdou i lidé, kteří se zapojovali do různých násilných konfliktů, teroristických akcí i nelegálních aktivit. Při takto nekontrolovatelném pohybu mas lidí není v silách zemí EU identifikovat každého jednotlivce a zjistit jeho motivaci i minulost. Nemůžeme se nechat ukolébat tím, že většina těchto lidí směřuje do jiných zemí, než je Česká republika. Vzhledem ke zcela volnému pohybu osob na území EU budou v budoucnu operovat všude, kde budou chtít. Navíc nepokoje, ke kterým může postupem času dojít v Německu a Rakousku, zásadně ovlivní i nás, neboť jsme s nimi ekonomicky zcela spojeni," pokračuje.

"Chci Vám jen připomenout, že nejsem z těch, co podléhají emočním a hysterickým vlnám, kterým společnost čas od času čelí. Spolu jsme takové vlně byli vystaveni ještě ve vládě Jiřího Paroubka, kdy svět ,,šílel" z ptačí chřipky a vlády se předháněly, kolik stovek milionů a miliard investují do nákupů zásob Tamiflu. Já jsem tehdy i Vás přesvědčoval, že jde čistě jen o marketing a o hrozbu se nejedná. Díky tomu jsme nakoupili naprosto nejméně Tamiflu, oproti všem srovnatelným zemím. Ušetřili jsme republice stovky milionů jak za nákup, tak za následnou likvidaci tohoto nepotřebného léku. Nyní situaci vidím naprosto jinak. Příliv migrantů je naše vážné ohrožení. Obrana proti této skutečné a ne virtuální vlně není byznysem, na rozdíl od ptačí (prasečí..) chřipky, tak se řešení hledá velmi laxně a navrhované kroky jsou spíše placebem, než účinnou léčbou," píše dále Rath.

"Jsem si vědom, že naše zem má jen omezené možnosti. Tou je zásadní pomoc ,,frontovým zemím" tedy nyní Rakousku a Maďarsku. Pokud odmítnou naši pomoc, pak zavřete hranice vůči těmto zemím, třeba jen ve spolupráci se Slovenskem. Myslím si, že premiér Fico, jak jej znám, si vážnost situace uvědomuje. Je potřeba abyste konal a zvedl stovky našich policistů od jejich počítačů a vyplňování hlášení a tabulek a poslal je skutečně ,,pomáhat a chránit". Prodělal jsem zkušenost, že jsme policejním státem, který je schopen akce jen vůči vlastním lidem a zatím neukázal, že je schopen nás chránit proti skutečnému a vážnému nebezpečí," dodává bývalý hejtman.

"Věřím, že pokud najdete statečnost a postavíte se do čela této mezinárodní iniciativy, tak otevřete oči mnoha svým západoevropským kolegům, kteří z nejasného důvodu před problémem strkají hlavu do písku," uzavřel Rath.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath uprchlíci Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Ilustrační fotografie.

Zítko už není ve vazbě. Soud s ním ale pokračuje

Dezinformátor Pavel Zítko, který čelí obžalobě ze šíření poplašné zprávy, byl v pátek propuštěn z vazební věznice v Litoměřicích, kde byl od srpna, kdy jej českým kolegům předala slovenská policie. Informovala o tom ČTK. U chomutovského okresního soudu zároveň pokračovalo hlavní líčení v jeho případu. 

před 59 minutami

Čínská armáda, ilustrační fotografie.

Číná překonává Rusko ve všem. Až na jednu oblast, upozorňuje expert pro EZ

Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz vysvětlil rozdíly mezi čínským a ruským vlivem. Oba jsou od sebe odlišné, Čína Rusko mocensky předehnala prakticky ve všem – kromě jaderných zbraní. Zatímco „hrozba“ ze strany Moskvy je hlavně vojenská, u Pekingu je to podle něj mnohem méně jasné. 

před 1 hodinou

Mount Everest

Největší záhada Everestu ožívá. Povedl se velký objev

Sto let letos uběhlo od největší záhady kolem nejvyšší hory světa Mount Everest. Dodnes totiž není jasné, zdali ji už v roce 1924 nezdolali dva britští horolezci. Nyní se týmu dokumentaristů povedl velký objev, když byly nalezeny lidské ostatky, které zřejmě paní druhému ze ztracených horolezců. 

před 2 hodinami

Kometa, ilustrační foto

Jak vidět kometu na obloze? Astronomové radí, co (ne)dělat

Milovníkům astronomie začalo asi nejvíce vzrušující období během letošního října. Na obloze se totiž objeví kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), která bude podle Astronomického ústavu AV ČR nejzajímavějším objektem na říjnové obloze. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

Donald Trump

Letadla i vojáci. Trumpa bude před volbami hlídat armáda

Volební tým bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, kandidáta Republikánské strany v nadcházejících prezidentských volbách, požádal o poskytnutí vojenských letadel a vozidel pro zvýšení bezpečnosti během posledních týdnů kampaně. 

včera

včera

Zbraně Hizballáhu

Hizballáh má nové velení. Chystá se na specifický druh války

Hnutí Hizballáh, podporované Íránem, se podle informací dvou anonymních zdrojů připravuje na dlouhou opotřebovací válku na jihu Libanonu a má nové velení. Navzdory izraelským útokům si stále uchovává značné zásoby zbraní, včetně přesných raket, které dosud nepoužilo, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Andrej Babiš

Z podnikatelů populisty: Babiš a Trump jsou v podstatě totéž

Může být velký podnikatel dobrý politik? Záleží na mnoha faktorech, osobnosti jako Donald Trump nebo Andrej Babiš ale ukázaly, že jim jde hlavní o vlastní image (a profit). Hranice mezi politikem-podnikatelem takového formátu a populistou je velice tenká a oba muži ji zdárně překročili.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko zahájilo ofenzívu v Kurské oblasti. Ukrajinské jednotky jsou v nebezpečí

Ruská vojska tento týden zaznamenala postup v Kurské oblasti na západě země, kde obsadila dvě obce, které předtím kontrolovaly ukrajinské síly. O událostech informovalo ruské ministerstvo obrany. Podle serveru Meduza, který působí z lotyšského exilu, zahájila ruská vojska novou ofenzívu na několika frontových úsecích v této oblasti.

včera

včera

včera

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin nastínil svou vizi ideálního světa

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s íránským prezidentem Masoudem Pezeškijánem v hlavním městě Turkmenistánu, Ašchabadu, během regionálního summitu. Šlo o jejich první setkání, při kterém diskutovali o bilaterálních vztazích a situaci na Blízkém východě.

včera

včera

Ruská armáda

Rusko decimuje ukrajinské přístavy. Útočí na jeden za druhým

Rusko za poslední tři měsíce provedlo téměř 60 útoků na ukrajinskou přístavní infrastrukturu, přičemž při nich zahynulo 79 civilistů. O těchto útocích informoval místopředseda ukrajinské vlády Olexij Kuleba s tím, že jejich intenzita stále narůstá. Cílem ruských útoků je podle Kuleby zejména oslabení exportního potenciálu Ukrajiny a záměrné vyvolání potravinové krize v částech světa, které jsou závislé na ukrajinských dodávkách obilí.

včera

včera

Útok Izraelců na pracovníky mírové mise OSN připomíná jejich zranitelnost. Jak a kde působí?

Izraelská střelba na pracovníky mírové mise OSN v Libanonu připomněla nepříjemnou skutečnost. I když je mandát těchto vojáků založen na udržení míru a stability v regionu, stávají se často terčem útoků. EuroZprávy.cz přehledně zpracovaly historii a současnou podobu mírových misí.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy