Vrchol 17. listopadu: Studenti nemohli na Albertov, politikům se to nelíbí

Praha - Řada českých politiků se ohradila proti tomu, že ochranka dnes nepustila studenty zapálit svíčku u pamětní desky na Albertově.

Studenty ochranka nepustila, protože na místě se konala akce Bloku proti islámu a očekával se příjezd prezidenta Miloše Zemana. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po incidentu uvedl, že ho situace mrzí, policie prý ale musí udržovat bezpečnost. Europoslanci za KDU-ČSL Pavel Svoboda a Jiří Pospíšil postup policie odsoudili, stejně jako předseda ODS Petr Fiala.

"Policie má za úkol, aby udržela pořádek a bezpečnost. Nechceme, aby docházelo k násilným střetům mezi příznivci jednotlivých názorů," reagoval na zastavení studentů premiér Sobotka. Na Albertově se 17. listopadu 1989 shromáždili studenti, kteří pak pokračovali na Národní třídu, kde jejich demonstraci násilím rozehnaly bezpečnostní složky.

Kritické komentáře odkazují na to, že v roce 1989 studentům ve vstupu na Albertov nikdo nebránil. "Musím s politováním konstatovat, že v listopadu 89 studenti na Albertov mohli. Hanba," konstatoval na Twitteru lidovec Svoboda. Jeho stranický kolega Pospíšil napsal na svůj Twitter: "Nepustit 17. listopadu studenty na Albertov, protože tam za dvě hodiny bude prezident Zeman, je nehoráznost."

Předseda ODS Fiala, který je bývalým rektorem Masarykovy univerzity v Brně, považuje postup za zneuctění památky listopadových událostí. "Nevpustit studenty zapálit svíčky k pamětní desce je dalším pošlapáním Listopadu 89. Pokud to pořadatelé neví, tak dnes mj. slavíme svobodu," hodnotil opatření ve svém twitterovém příspěvku.

Související

Více souvisejících

demonstrace 17. 11. 2015 17. listopad

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy