Lidé si stěžovali na Kliniku, bude muset budovu opustit

Praha - Na Autonomní sociální centrum Klinika, které by mělo příští středu opustit objekt na pražském Žižkově, si stěžovalo asi 60 občanů kvůli hluku a ohňům. ČTK to dnes sdělila radnice Prahy 3.

Právě na základě této stížnosti stavební úřad Prahy 3 upozornil správce budovy, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), že budova je využívaná v rozporu s původní kolaudací. Majetkový úřad nyní trvá na tom, že si objekt bývalé polikliniky převezme zpět.

Dopis nespokojených sousedů Kliniky přišel na stavební úřad na konci listopadu. "Tento postup jim doporučila Hygienická stanice hlavního města Prahy, kam směřovala jejich stížnost ohledně nepřiměřeného hluku a rozdělávání ohňů při pořádání akcí na zahradě objektu Jeseniova 60," uvedla radnice. Odpověď na otázku, zda není objekt využívaný v rozporu s platnou kolaudací, požadovali autoři stížnosti.

Stavební úřad jako úřad státní správy následně ÚZSVM informoval, že objekt je zkolaudovaný jako plicní zdravotnické zařízení a vyzval ho k nápravě. Rekolaudaci přitom úřad nemůže provést ani k němu zmocnit zástupce Kliniky, protože objekt úřad eviduje jako nepotřebný.

Související

Vyklízení centra Klinika

290 tisíc korun za vyklizení Kliniky? Aktivistka musí platit

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290.000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. O rozhodnutí soudu dnes informovali zástupci Kliniky na svém facebookovém účtu. S rozhodnutím soudkyně nesouhlasí a chtějí proti verdiktu podat ústavní stížnost. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
Vyklízení centra Klinika

Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.

Více souvisejících

Klinika (sociální centrum) Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy