Spisovatelé pro Kliniku: Sociální centrum Klinika podpořila třicítka autorů

Praha – Už za několik dní končí autonomnímu sociálnímu centru Klinika smlouva s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), od kterého má centrum bezplatně zapůjčenou budovu na Žižkově. Organizace však bojuje, aby mohla v prostorách i nadále nabízet své služby. Klinice dnes vyjádřily podporu také asi tři desítky spisovatelů.

Spisovatelé podporují autonomní sociálnímu centrum Klinika, které by mělo příští středu opustit objekt na pražském Žižkově. Ve společném prohlášení uvedli, že nerozumí neochotě úřadů umožnit další fungování Kliniky, která se podle nich za jediný rok dokázala stát nejen sociálním, ale i kulturním centrem. Text nazvaný Spisovatelé pro Kliniku, který podepsali mimo jiné Ivan Binar, Tereza Brdečková, Jan Burian, Radka Denemarková, Jiří Dědeček, Jaroslav Rudiš a Jáchym Topol, dnes ČTK poskytl další z jeho signatářů, šéfredaktor literárního obtýdeníku Tvar Adam Borzič.

„Vezmeme-li v úvahu, že to vše se kolektivu okolo Kliniky podařilo vybudovat za pouhý rok, je s podivem, že je centru ze stran různých politických subjektů či úřadů ztěžována činnost," píše se v prohlášení.

Spisovatelé poukázali na to, že Klinika na dobrovolnické úrovni pomáhá například při sběru oblečení pro uprchlíky, má centrum pro předškolní děti a centrum výuky jazyků a v jejích prostorách se pořádají výstavy, koncerty, autorská čtení a odborné diskuse. "Zrušení těchto aktivit by znamenalo zásah do života nemalé skupiny lidí. Zásah, který se těžko zapomíná. Především by pak zrušení Kliniky bylo špatným znamením pro naši demokracii!" uvedli spisovatelé.

//

Dokážete si představit Prahu bez Kliniky? My jen těžko. Bohužel k tomu ale už příští týden může dojít. Přestože podle pr...

Zveřejnil(a) Autonomní sociální centrum Klinika dne 25. únor 2016

Žižkovský objekt bývalé polikliniky má centrum Klinika bezplatně zapůjčený od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Smlouva centru končí 2. března a úřad minulý týden uvedl, že ji nelze prodloužit. Důvodem je nesouhlasné stanovisko stavebního úřadu Prahy 3, který majetkový úřad upozornil, že využívání budovy centrem je nelegální, protože objekt byl zkolaudován jako plicní zdravotnické zařízení. Stavební úřad se kolaudací objektu ve vztahu k jeho současnému využití zabýval po stížnosti asi 60 občanů na Kliniku kvůli hluku a ohňům, uvedla ve středu radnice Prahy 3.

Kliniky se minulý týden zastal ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Dopisem požádal úřad, aby nájemní smlouvu prodloužil. Část žižkovské opozice za Stranu zelených chce svolat mimořádné zasedání zastupitelstva Prahy 3. V sobotu odpoledne vyjde od Kliniky protestní pochod na její podporu.

Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. První únorovou sobotu na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci. Útok vyšetřuje policie.

O budoucnost bojují i pracovníci a příznivci Kliniky

„Klinika je znovu v ohrožení. Po útoku neonacistů s dlažebními kostkami se proti ní obrátili politici, kteří se alibisticky schovávají za byrokratické předpisy. Kolaudace je zástupným argumentem pro ty, kterým je trnem v oku nezávislý, svobodný a solidární prostor. Sejděme se v sobotu 27.2. v dvě hodiny na zahradě Kliniky, projděme spolu Žižkovem a ukažme, že Kliniku nedáme. Nechte Kliniku dýchat!" vyzývají organizátoři akce na podporu Kliniky. Na Facebooku zatím potvrdilo účast asi 1500 lidí.Další 2300 jich pak podepsalo petici na podporu centra. „My, níže podepsaní občané, vyjadřujeme podporu Autonomnímu sociálnímu centra Klinika a žádáme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových  (ÚZSVM), aby umožnil další setrvání centra v objektu v Jeseniově ulici. Od března 2015, kdy v budově sociální centrum funguje, se dle našeho názoru, ukazuje, že jde o životaschopný projekt, který prospívá společnosti, svému bezprostřednímu okolí i stavu samotného domu," píše se v petici.Autoři poukazují na fakt, že se do fungování Kliniky a tvorby jejího programu, zapojily desítky až stovky lidí, kteří jí věnovali čes i energii. „Tisíce lidí se dosud zúčastnily široké palety akcí, které mají především sociální, kulturní a vzdělávací charakter. Nejde přitom o úzce zaměřené typy aktivit. Autonomní sociální centrum zahrnuje do svého provozu široké spektrum lidí od mladých aktivistů, přes rodiny s dětmi nebo lidi trpící sociálním vyloučením až po akademiky. Máme radost, že se může v objektu toto všechno odehrávat. Jsme přesvědčeni, že je důležité, aby se v těchto prostorách mohlo sociální centrum rozvíjet i v dalších letech. Nezištné úsilí mnoha lidí by nemělo přijít vniveč," říkají autoři petice.

Související

Vyklízení centra Klinika

290 tisíc korun za vyklizení Kliniky? Aktivistka musí platit

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290.000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. O rozhodnutí soudu dnes informovali zástupci Kliniky na svém facebookovém účtu. S rozhodnutím soudkyně nesouhlasí a chtějí proti verdiktu podat ústavní stížnost. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
Vyklízení centra Klinika

Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.

Více souvisejících

Klinika (sociální centrum) Praha Lidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy