Stovky lidí vyjádřily na pochodu podporu centru Klinika

Praha – Stovky lidí dnes podpořily autonomní a sociální centrum Klinika. Účastníci akce s názvem „Nechte Kliniku dýchat“ prošli od sídla Kliniky v Jeseniově ulici kolem žižkovské radnice na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) odmítl centru prodloužit smlouvu a dům chce vrátit do středy 2. března. Squatteři bývalou polikliniku obsadili v prosinci 2014. O budovu měla původně zájem Generální inspekce bezpečnostních sborů, od záměru později upustila.

Zpiva se "V sóólidaritě je sííla, důkazem je Klinika!" @DReferendum pic.twitter.com/BlHIFxZx4P

— Ondřej Mazura (@OndrejMazura) 27. února 2016

Tento týden vyjádřila podporu centru Klinika třicítka spisovatelů. Ve společném prohlášení uvedli, že nerozumí neochotě úřadů umožnit další fungování Kliniky, která se podle nich za jediný rok dokázala stát sociálním i kulturním centrem. Podporu má Klinika i od 27 neziskových organizací nejen ze sociální oblasti, i podle jejich společného prohlášení má centrum smysl a blahodárný vliv na rozvoj občanské společnosti.

„Smyslem akce je upozornit na současnou situaci. O ní budeme chtít dál jednat," řekl člen Kliniky Jakub Ort. ÚZSVM podle něj nad centrem již zřejmě „zlomil hůl".

Pruvod dorazil na namesti Jiriho z Podebrad. Organizatori tipuji az 2 tisice lidi. @centrum_klinika @DReferendum pic.twitter.com/uYjnKQVlsS

— Ondřej Mazura (@OndrejMazura) 27. února 2016

Pochod, který doprovázela dvě auta s reproduktory, byl plánován jako karnevalový, řada účastníků si proto vyrobila masky. Součástí akce bylo akustické vystoupení a proslovy, lidé se rovněž vybavili transparenty na podporu Kliniky.

Lidé se zhruba v 14:30 vydali z Jeseniovy před radnici Prahy 3, kde v několika proslovech podpořili setrvání kliniky a kritizovali vedení radnice, konkrétně starostku Vladislavu Hujovou (TOP 09) a místostarostu Alexandra Bellu (ODS).

//

Tisíceré díky dvěma tisícům lidí, kteří dnes podpořili Kliniku. To je jasný vzkaz politikům a úřadům, aby přestali brá...

Zveřejnil(a) Autonomní sociální centrum Klinika dne 27. únor 2016

„Důvody, proč musí klinika skončit, jsou čistě politické," řekl Arnošt z Kliniky. Ten jako druhý důvod konce uvedl, že Klinika ukázala, že lidé mají naději na jiný svět, z toho prý mají politici zřejmě strach. Ostatní řečníci zmínili aktivity, které se v Klinice konají. Za skandování "Klinika žije, boj pokračuje" nebo "Nechte dýchat Kliniku" se následně vydali na náměstí Jiřího z Poděbrad, kam organizátoři naplánovali oficiální závěr pochodu.

Související

Vyklízení centra Klinika

290 tisíc korun za vyklizení Kliniky? Aktivistka musí platit

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290.000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. O rozhodnutí soudu dnes informovali zástupci Kliniky na svém facebookovém účtu. S rozhodnutím soudkyně nesouhlasí a chtějí proti verdiktu podat ústavní stížnost. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
Vyklízení centra Klinika

Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.

Více souvisejících

Klinika (sociální centrum) Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy