Nebuďte podělaní a jednejte. Pozvali si ČT i kamarády z politiky. Absurdní, rozjel se Hašek

Praha – Autonomnímu centru Klinika o půlnoci skončila smlouva o roční výpůjčce. Pracovníci a příznivci centra už naznačili, že nemají v plánu místo opustit. To ale ostře odsoudili například jihomoravský hejtman Michal Hašek nebo šéf pražské ODS Filip Humplík.

Zástupci Kliniky se ještě den před vypršením smlouvy pokoušeli jednat s ministrem financí Andrejem Babišem. Neúspěšně. Politik večer na Twiteru napsal, že aktivisté musí odejít. „Jednal jsem se starostkou Prahy 3, ukázala mi stížnosti občanů na Kliniku. Budova ve špatném stavu - aktivisté musí objekt opustit. Podle zákona," napsal.

„Nechceme nechat dům chátrat a je nesmysl, aby stát hledal jiné využití, když jedno existuje - teď a tady. Celý rok jsme se snažili poctivě dodržovat smlouvu a ochotně jsme jednali. Teď má být unikátní projekt zrušen jen na základě zástupného argumentu. V takovém případě považujeme občanskou neposlušnost za legitimní," uvedli na Facebooku aktivisté.

S Babišem v tomto případě souhlasí také sociální demokrat a hejtman Michal Hašek. „Je Česká republika právní stát a platí zákon pro všechny stejně, nebo tu s podporou veřejnoprávních médií budeme on-line sledovat, jak není důležité právo a podepsáná smlouva jako dvoustranný svobodný projev vůle, ale že jde o 'dobrou věc'? Nájemci (uživatelé) Kliniky si museli být vědomi, že mají smlouvu na dobu určitou... Státní instituce by neměly být teď podělané z toho, že se občas kolem Kliniky potulují tu někteří ministři, tu senátoři, tu Matějové pražští i brněnští," uvedl na Facebooku Hašek.

Nikomu jinému by prý něco takového neprošlo. „Zkuste si pronajmout nějaký prostor na dobu určitou, čiňte v něm dobro a před koncem užívací doby sdělte pronajímateli (nejlépe státu), že na něj kašlete a zůstáváte dál, uspořádejte vatru přátelství a happening, pozvěte ČT24 a kámoše z politiky (nemáte-li,potom starostu, hejtmana, poslance, senátora z Vašeho volebního obvodu, pokud z něj pochází i nějaký ministr, neváhejte!). Chápete tu absurditu???" zlobil se na sociálních sítích hejtman.

Podobně to vidí i šéf pražské ODS Filip Humplík, který ke kauze podotkl, že pro něj jsou práva vláda a právní stát nejvyšší hodnoty, které by měl hájit každý politik. „Protože i když občas porušení pravidel v daný moment může vypadat jako 'správné' nebo 'výhodné', z dlouhodobého hlediska se prostě vyplatí pravidla dodržovat. Typickým případem, kdy dochází k porušení pravidel ve jménu 'dobra' jsou squatty, aktuálně třeba v souvislosti s autonomním sociálním centrem Klinika," uvedl na sociálních sítích.

Nemá prý problém s tím, co centrum dělá, podobná zařízení podle něj běžně fungují i v jiných zemích. Problémem je, že nesmí dělat nepořádek. Občanský demokrat připomíná, že radnice obdržela dopis podepsaný 60 lidmi, kteří si stěžují na časté rušení nočního klidu a zapalování ohňů na zahradě centra.

Za ještě závažnější považuje fakt, že budova byla původně obsazena nelegálně. „Teprve následně jim jejich politický lobbing získal silné spojence. A to Matěje Stropnického a Andreje Babiše. Politiky, které spojuje kladný vztah k porušování demokratických zákonů ve jménu věcí, které oni sami subjektivně vidí jako 'vyšší dobro'. Díky tlačence (tehdejšího) náměstka pražské primátorky a ministra financí tehdy uzavřeli nájemní smlouvu alespoň na rok. Teď účinnost smlouvy končí. To jim ale nevadí a oznamují, že budovu dobrovolně neopustí," uvádí Humplík.

Může se tedy podle něj opakovat situace ze zimy 2014, kdy musela být Klinika vyklizena policií. „Pokud bydlíte v nájmu a skončí vám smlouva, tak se prostě musíte odstěhovat. Nemůžete majiteli říct, že jste se rozhodli v jeho bytě zůstat, protože děláte záslužnou činnost pro své okolí. Zákony platí pro všechny. I pro levicové aktivisty," připomíná pražský zastupitel.

Klinika si přitom prý promarnila výbornou příležitost a to kvůli své neschopnosti. Nebyla si prý totiž schopna zřídit „právní subjektivitu a vůbec se se státem a městem domluvit". „S tímto přístupem je logické, že se žádná extrémní vstřícnost ze strany městské části, města ani státu nekoná. A je to dobře. Lidé z Kliniky kvůli své neschopnosti a umanutosti zkrátka nedokázali využít příležitost. Přitom všechna esa před rokem drželi sami v ruce. Měli podporu v nejvyšších místech politiky (Andrej Babiš, Matěj Stropnický), městské samosprávy (v prosinci 2014 zastupitelstvo Prahy 3 přijalo usnesení, že podporuje projekt Kliniky), tak i nemalé části veřejnosti (za Kliniku se postavili třeba Pavel Liška, Filip Remunda, Helena Třeštíková, Martin C. Putna, Václav Bělohradský nebo Tomáš Baldýnský). Bohužel pro ně je totálně promrhali," dodal Humplík.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Filip Humplík Klinika (sociální centrum)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy