Kalvoda podal žalobu kvůli protičínské demonstraci

Praha - Městský soud v Praze se bude zabývat žalobou protestujících proti čínské lidskoprávní politice. Jedná se o účastníky, kteří nebyli při návštěvě čínského prezidenta vpuštěni na demonstraci.

Minulý týden ji soudu poslal advokát Jan Kalvoda, napsal ve svém pondělním vydání týdeník Respekt.

Desítka organizací chtěla na konci března během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga protestovat proti porušování lidských práv v Číně. Pro demonstraci si zamluvili Hradčanské náměstí. Policie ale náměstí pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů uzavřela a demonstranty na něj těžkooděnci nevpustili. Protest se musel konat na jiném místě. Organizátoři tvrdí, že policie porušila ústavně zaručené právo na shromažďování.

Policie demonstraci zakázala na základě rozhodnutí magistrátu, který k tomu použil vyhlášku o uzavření cest a silnic, o což ho policie dopředu požádala, napsal Respekt.

Související

Více souvisejících

soudy návštěva činského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy