Konvička, Horáček a další ostře komentují dění v Turecku. A Miloš Zeman...

Praha – Na situaci v Turecku hojně reagují čeští politici i další osobnosti na sociálních sítích. A to i přesto, že k pokusu o vojenský puč došlo v pátek pozdě večer. Podle Michala Horáčka prokazují Turci svůj pragmatismus. Jiní připomínají, že Turecko má druhou nejsilnější armádu v NATO.

„Sleduji s napětím dění v Turecku. Bylo by katastrofou, kdyby v Turecku propukla občanská válka a migranti ze Sýrie, kteří jsou nyní v Turecku, spolu s tureckými občany, vytvořili novou migrační vlnu do Evropy. Je třeba vyvinout maximální úsilí, aby nadále platila dohoda s Tureckem o navrácení uprchlíků," uvedl v reakci na aktuální dění europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Psali jsme: ŽIVĚ: Armáda převzala moc v Turecku. Situace se vyhrocuje, v ulicích se střílí +VIDEO Turecká armáda provedla v posledních desetiletích tři převraty V ulicích Ankary se střílí. Terčem se stal prezidentský palác i sídlo policie + VIDEO  

Poslanec strany Úsvit – Národní koalice a člen poslaneckého výboru pro bezpečnost Martin Lank poukázal, že se těžko dělají nějaké zásadní soudy ohledně aktuálního dění v Turecku, protože je vše hodně čerstvé. „Pokud je to ale pokus armády otočit kormidlo zpět k sekulárnímu, relativně bezpečnému státu, 'západněji' orientovanému, kde vládne právo... Současný prezident totiž zemi směřoval spíše k prezidentskému, až diktátorskému systému na bázi politického islámu. V posledních měsících se místní vězení začala podezřele plnit nepohodlnými novináři a soudci, znovu se začal uplatňovat trestný čin 'urážka turectví'. Když k tomu přidám sprosté vydírání Evropy, likvidaci Kurdů, asi bych neváhal, komu fandit. Teď je ale nejdůležitější jedno - aby se vše obešlo bez krve a nepřerostlo v občanskou válku," píše Lank na Facebooku.

Dodal, že existuje ještě jeden pohled na věc. „Velmi nepravděpodobná, ale extrémně děsivá varianta: pokud by převrat měla snad na svědomí nějaká větev armády, napojená na Islámský stát, pak Pán Bůh s námi... Turecko má druhou nejsilnější armádu v NATO...." připomněl.

K věci se vyjádřil i známý bojovník proti islámu Martin Konvička. „Nevím v tuto chvíli víc, než všichni ostatní - ale POKUD je to puč směrem k sekularismu, jako se během půlstoletí stalo mnohokrát, je to to nejlepší, co mohlo Svět potkat.... a je to strašlivá rána islamizačním plánům Obamy, šílencům plánujícím válku s Ruskem. Kartami to zamíchá každopádně," domnívá se Konvička.

„Koukám na obrázky z Turecka na CNN. Vypadá to jako vojenský puč. Erdogan vyzval lidi, aby vyšli do ulic. Zdá se, že vyšli. Podle jednoho reportéra v nemalé míře proto, aby si vybrali peníze z bankomatů, dokud tam nějaké jsou. Až mi zas někdo bude říkat, že Češi jsou na světě ti nejpragmatičtější, tak si na to vzpomenu," okomentoval nejnovější vývoj v Turecku textař a jeden z možných kandidátů na českého prezidenta Michal Horáček.

Pan prezident se seznamuje s nejnovějšími informacemi o dramatické situaci v Turecku. pic.twitter.com/SzzXYT1p1O

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 15. července 2016

Situaci podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident Miloš Zeman, který je na návštěvě Mongolska. „Pan prezident se v Ulánbátaru seznamuje s nejnovějšími informacemi o dramatické situaci v Turecku," uvedl na Facebooku mluvčí. Informaci pdoplnil fotkou, na které Zeman sleduje dění na ruském serveru RT. „Ředitel zahr. odb. KPR H. Kmoníček je v pravidelném telefonickém kontaktu s velvyslancem ČR v Ankaře, informace předává panu prezidentovi," dodal Ovčáček na Twitteru. 

Související

Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016).

Turecko obvinilo USA z organizace puče v roce 2016

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom dnes napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako "nepodložené a nezodpovědné".
Vojenský převrat v Turecku (16.7.2016), vážná situace před Bosporským mostem.

Turecko stále řeší pokus o puč, padlo 70 doživotních trestů

Soud v Istanbulu dnes vynesl doživotní tresty vězení nad 70 bývalými studenty vojenské akademie, které uznal vinnými z účasti na pokusu části armády o převrat z roku 2016. Napsal to deník Daily Sabah. Kadeti vinu odmítají. Netušili prý, že jsou součástí vojenského puče. Domnívali se tehdy, že je vezou do Istanbulu na vojenské cvičení.

Více souvisejících

vojenský převrat v Turecku (15. července 2016) Turecko

Aktuálně se děje

včera

Vít Rakušan

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

včera

Petr Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi potrvá roky, prohlásil Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi bude podle prezidenta Petra Pavla trvat měsíce až roky, a vláda by měla výrazně podpořit starosty, nejen finančně, ale i v souvislosti s blížícími se volbami, které proběhnou o nadcházejícím víkendu. Prezident to uvedl po návštěvě severní Moravy a Slezska, kde si prohlédl škody způsobené povodněmi v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy