Prezident Trump? Pro Čechy by to byla velká šance, přesto ho neustále dehonestujeme, zlobí se ekonom

Praha – Tři měsíce zbývají do doby, než si Spojené státy zvolí nového prezidenta či prezidentku. Kampaňe obou kandidátů – demokratky Hillary Clintonové i republikána Donalda Trumpa - jsou v plném proudu. Ekonom a někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause Jiří Weigl poukazuje, že jeden ze dvou kandidátů má k České republice mnohem blíže.

„Jeden ze dvou finalistů boje o funkci amerického prezidenta má výjimečné vazby k naší zemi. Donald Trump, republikánský kandidát, byl 15 let ženatý s Češkou, i po rozvodu s ní udržuje dobré vztahy a tři jeho dospělé děti jsou poloviční Češi. Takový vztah k nám neměl v americké historii v obdobné pozici nikdo," připomíná na stránkách Institutu Václava Klause Weigl.

Poukazuje však na to, že je to mnohým úplně jedno. „Zdá se, že to ty, kteří udávají tón české politice i veřejné diskusi, vůbec nezajímá. Trump je v médiích i v ústech vládnoucích politiků ostouzen, shazován a dehonestován, aniž by si někdo připouštěl možnost, že by mohl zvítězit. Přitom asi pouze on dává naší zemi šanci na privilegovanější vztah se světovou velmocí, o němž naše elity vždy snily," myslí si ekonom.

Poukazuje, že u jiných politiků se jejich napojení na Českou republiku hojně probíralo. „Jenom vzpomeňme, kolik se toho navyprávělo o českém původu bývalé ministryně zahraničí USA M. Albrightové a jaký jásot vyvolalo zjištění, že dědeček současného ministra J. Kerryho se jmenoval Kohn a žil koncem 19. století v Sudetech," připomíná.

To je ale podle něj nic, proti vazbě současného republikánského kandidáta. „To Trumpovy děti jezdí ke své české babičce do naší republiky dnes a u nás to nikoho nezajímá. Trump se nelíbí našim levicovým evropským mentorům, tak se o tom nemluví. Nenechme se obalamutit - šance, že budoucí americký prezident bude mít k Čechům blíže než kdokoliv z jeho předchůdců, je vysoká," upozorňuje Weigl.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

Donald Trump Jiří Weigl USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy