Brutální zpověď z ruského vězení: Propaganda o Krymu lže, mučili mě a dusili, popisuje vězeň

Praha - Ukrajinec Hennadij Afanasjev, jeden z obviněných v případě takzvané „teroristické skupiny Oleha Sencova", nedávno navštívil Prahu. Při této příležitosti prozradil podrobnosti z vězení, kam ho umístila ruská tajná služba FSB poté, co jej v květnu 2014 v krymském Simferopolu zatkla.

Afanasjev se do roku 2014 se věnoval fotografování a o politiku se v zásadě nezajímal. Když ale začaly události na Majdanu, obyvatelé Krymu podle něj sledovali, jak to celé líčí ruská televize. Ruská propaganda ale prý jednostranně převrácela skutečnosti, což zjistil poté, co se 16. února na Majdanu ocitl a vše viděl na vlastní oči.

"V Bankovní ulici u prezidentského paláce bylo vylepeno přes sto fotografií příslušníků zvláštní jednotky Berkut, kteří stříleli do lidí a bili je. Už tehdy tam byli dva mrtví. Jak říkám - viděl jsem to na vlastní oči a byl to docela jiný obrázek než ty z ruské televize. Člověk si tam připadal jako na pohřbu, cítil jsem totéž pohnutí v srdci," prozradil Českému rozhlasu.

V květnu 2014 byl Afanasjev zatčen ruskou bezpečnostní službou FSB v krymském Simferopolu a společně s Olehem Sencovem a Olexandrem Kolčenkem obviněn. "Šel jsem na přehlídku a pak jsem i s fotoaparátem, který mám skoro vždy s sebou, vyrazil na rande. Což vypadá hodně absurdně, když jsem se měl připravovat k teroristickým útokům. Než jsem se ale za svou dívkou dostal, na autobusové zastávce na mě najednou zaútočili jacísi lidé. Víceméně jsem pochopil, že je zle, protože najednou za mnou běželi dva hromotluci. Stačila vteřina - a už jsem ležel na zemi a oni mě začali mlátit. Měli krátké samopaly a maskáče, a ještě si pamatuju, jak to nějací novináři natáčeli a fotili. Pak mi na hlavu nasadili černý pytel, chytili mě za ruce a za nohy, hodili na zadní sedadlo auta, sedli si na mě a vezli mě pryč," svěřil se Ukrajinec.

Afanasjevovi následně prohledali celý dům. "Zvedli mě ze země v našem domě, vrazili zpátky do auta a odvezli do budovy bývalé SBU a zavedli mě do jedné kanceláře. Tam byli tři vyšetřovatelé z Moskvy. Všichni, včetně těch, co mě zatýkali, na mě činili psychologický nátlak - prý že na mě přišla udání a že budu sedět a sedět. A že sedět bude i moje matka, která zatím byla na svobodě. A do toho mě bili - hlavně do hlavy, tam, kde mám vlasy, a do břicha, aby nebylo nic vidět. Jakoukoli výpověď jsem odmítl, protože jsem věděl, že proti mně nemají žádné důkazy," líčí.

Podle Afanasjevova jsou praktiky ruských orgánů při výslechu brutální. "Vyslýchali mě a zároveň mučili. Bili mě pěstmi, pak si zase nasazovali boxerské rukavice. Mlátili mě po dvojicích i po trojicích. Pak mi na hlavu narazili igelitku, a když jsem se začínal dusit a ztrácel jsem vědomí, tak mě polévali vodou. Dokonce kolem mě mávali mečem a vyhrožovali, že mi useknou hlavu. Byli veselí, měli velkou radost, že mě můžou takhle deptat, nadávali mi do fašistů a banderovců a všelijaké sprosťárny se z nich jen valily," šokuje.

"Nasadili mně plynovou masku, od hadice odšroubovali filtr a zacpávali ji rukou. Já byl přitom za zápěstí připoutaný ke kovové židli. Když jsem se začínal dusit, hadici povolili, nastříkali do ní nějaký sprej a já začal zvracet, až jsem se v té masce zvratky zalykal. To bylo opravdu hrozné, příšerné - buď jsem zvracel, nebo mě dusily ty zvratky. Tak mi masku vždycky sundali, přivedli mě k vědomí a zase všechno opakovali," řekl dále Českému rozhlasu s tím, že další mučení nevydržel a podepsal výpověď.

Mučení ale pokračovalo. "Skončilo to všechno tím, že se mnou proběhl soud, u kterého byl jen prokurátor a soudci, jinak nikdo. Dokonce i advokáti tam přišli jen jednou a pak už se neobjevili. Řekl jsem, že Oleha Sencova jsem viděl jedinkrát v životě a že nepatřím ani k jeho okruhu, ani ke Kolčenkovu. Hned po soudu mě odvezli do vězení a okamžitě zbili, což už ovšem bylo fixováno, protože mezitím jsem získal dobrého advokáta. Pak mě odvezli do bývalého gulagovského lágru v republice Komi, kde se od stalinských dob nic nezměnilo. Podstrčili mi i žiletku, jestli se náhodou nepodříznu. Seděl jsem v nejhorších tamních podmínkách - v baráku o ploše 150 metrů pro sto lidí. Třikrát jsem držel hladovku, byl jsem často nemocný a nikdo mě neléčil, zato se snažili mě přinutit, abych přijal ruské občanství, což jsem neudělal," popisuje Afanasjev.

Následně se ale dověděl, že by měl dostat milost. "A pak jednou v jedenáct dopoledne přišli bachaři a ukázalo se, že jsem volný... ," popisuje Afanasjev. Propuštěn byl 14. června 2016 po té, co jeho a dalšího vězně Jujije Sološenka Rusko vyměnilo za dva oděské novináře. V cele strávil více než dva roky.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Rusko Věznice

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 37 minutami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 8 hodinami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

USA neplánují zmírnit svůj tlak na Izrael, prohlásila Harrisová. Na citlivou otázku ale neodpověděla

Spojené státy neplánují zmírnit svůj tlak na Izrael ani na arabské lídry, dokud nebude dosaženo dohody o propuštění rukojmí a příměří v Pásmu Gazy, uvedla americká viceprezidentka a demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová v rozhovoru, který byl zveřejněn v neděli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy