České soudy letos uložily celkem 113 trestů domácího vězení

Praha - Ortel v podobě trestu domácího vězení si až do předminulého pátku z úst českých soudců vyslechlo celkem 113 obžalovaných. Statistiku poskytl agentuře Mediafax ředitel Probační a mediační služby Pavel Štern.

Samotný trest byl zatím nařízen u 91 z celkového počtu odsouzených. Vyprávět o tom, jaké to je, být vězněm ve svém vlastním domě, přitom už může sedm lidí - právě tolik provinilců si již soudem uložený trest odpykalo.

Pracovníci Probační a mediační služby se za dobu jednoho roku, po který je trest domácího vězení součástí českého právního řádu, setkali také se čtveřicí odsouzených, kteří si hlavu s dodržováním pravidel, jež s sebou tento alternativní trest přináší, příliš nelámali. Také těm už přitom domácí vězení skončilo – za svou nekázeň si totiž od soudu vysloužili vězení klasické.

Ze statistiky vyplývá i to, že nejaktivnější při ukládání trestu domácího vězení jsou soudy na severu Moravy. Z úst severomoravských soudců totiž tento verdikt zazněl v celkem 23 případech. Naopak nejméně domácích vězňů má Praha. K uložení tohoto trestu se v hlavním městě uchýlili pouze čtyři soudci.

Zatím nejdelší trest domácího vězení, který čeští soudci uložili, dosáhl délky 20 měsíců. Domácího vězení si naopak příliš "neužije" odsouzený, kterému soud za jeho skutky vyměřil trest ve výši dvou měsíců strávených za zdmi vlastního domu a jehož trest se tak současně stal tím vůbec nejkratším. Průměrná délka uloženého trestu domácího vězení pak činí osm měsíců.

Možnost uložit trest domácího vězení mají čeští soudci od počátku tohoto roku, kdy vešel v účinnost nový trestní zákon, který škálu stávajících trestů rozšířil o trest nový.

Trest domácího vězení je určen pro ty pachatele, kteří se dopustí skutku, za nějž může být uložen trest v maximální výši dvou let. Ze statistik Probační a mediační služby vyplývá, že nejčastěji – celkem ve 34 procentech případů – sáhli soudci po tomto druhu trestu u lidí, kteří se dopustili maření výkonu úředního rozhodnutí. Na druhém místě figuruje krádež (15 procent uložených trestů domácího vězení) a trojici prohřešků, za které soudy jejich viníky nejčastěji posílají do domácího vězení, uzavírá trestný čin výtržnictví (12 procent).

Odsouzený, u něhož soudce zvažuje možnost uložení domácího vězení, musí zároveň splňovat celou řadu dalších podmínek, mezi kterými jsou i trvalé bydliště a pracovní poměr.

O adeptech na trest domácího vězení rozhodují pracovníci Probační a mediační služby. Ti vytipují vhodné "kandidáty". Praxe přitom ukazuje, že ve většině případů se soudci s názorem probačních úředníků ztotožní. "Na základě našeho doporučení bylo uloženo 60 procent trestů domácího vězení," shrnul Štern. Doplnil, že pouze ve dvou případech se soudce radami probačních úředníků neřídil a k uložení trestu přistoupil i přesto, že to probátoři nedoporučili. Realita ale nakonec dala za pravdu Šternovým svěřencům. "V jednom z těchto případů už byl trest domácího vězení přeměněn na náhradní trest odnětí svobody," dodal.

Probační úředníci mají na starost také dozor nad tím, zda odsouzení svůj trest vykonávají tak, jak mají. Za tím účelem provádí namátkové kontroly. V současnosti takto navštěvují 78 odsouzených.

Vězni musí pracovníky služby informovat o veškerém svém pohybu mimo domov, který by jinak mohl být považován za narušení výkonu trestu, ať už se jedná o návštěvu lékaře, či účast na bohoslužbě.

Trest domácího vězení bývá omezen pouze v pracovních dnech, kdy se odsouzený nesmí zdržovat mimo domov v době od 20.00 do 05.00 tak, aby mohl i nadále chodit do práce. Výjimka je stanovena s ohledem na jeho zaměstnání - člověk, který pracuje na směny, bude mít jiný režim než odsouzený s klasickou pracovní dobou. Případná neukázněnost nezůstane bez odezvy. Soudce v takovém případě může rozhodnout o tom, že vězeň zbytek trestu stráví za zdmi klasického vězení.

Související

Více souvisejících

soudy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy