Ortel není jediný případ. Ve Slavíkovi se podvádí odjakživa, tvrdí znalec českého šoubyznysu

Praha – Organizátoři ankety Český slavík upozornili na fakt, že někteří fanoušci kontroverzní skupiny Ortel porušili pravidla. Při analýze hlasování dospěl pořadatel ankety k závěru, že kapela a její lídr Tomáš Ortel dostali podporu nad rámec pravidel fair play. Jak ale poukazuje známý producent a znalec českého šoubyznysu, není to poprvé, co k manipulaci s hlasy došlo.

Pořadatel se proto rozhodl započíst skupině i zpěvákovi stejný počet bodů, který získali v loňském roce, kdy podobné porušení pravidel nezjistil. Jenže podle některých to nebyl ten nejlepší nápad. „Skupině Ortel nemohl Slavík více pomoci, když neuznal všechny hlasy, které kapele zaslali fanoušci. Pokud bylo záměrem utlumit xenofobní hlas, zazní ještě mohutněji,“ varuje manažer a producent Janis Sidovský, který se v šoubyznysu pohybuje řadu let.

„Nikdo mě nemůže podezírat z přízně ke skupině Ortel. Byl jsem s Davidem Kollerem mezi prvními, kdo před dvěma lety (ano, ještě před Radkem Bangou), veřejně protestoval proti aplausu popové elity k získání jednoho ze Slavíků skupinou Ortel,“ připomíná na socilních sítích. „Svůj názor jsem uvedl v České televizi a v rozhovoru pro DVTV. Nedávno jsem jejich tvorbu připomněl také v blogu k vyjádření tajemníka SPD o posílání gayů, Židů a Romů do plynu. Ne, nejsem jejich zastáncem,“ čřká důrazně Sidovský.

Rozhodnutí o neuznání letos zaslaných hlasů skupině a jejímu frontmanovi ale kritizuje. „Přesto anebo možná právě proto vnímám neuznání zaslaných hlasů skupině Ortel a Tomáši Ortelovi do ankety Český Slavík jako ne příliš šťastné. Nepochybně bude ještě více radikalizovat početnou skupinu příznivců a jejich argumenty budou mít co do činění s pravdou," varuje.

„Působím v českém showbusinessu 25 let a vím zcela bezpečně, že se s hlasy do Slavíka manipulovalo ze strany fanklubů vždycky. Myslím tím nejrůznější výzvy ke hlasování, včetně té, která je Ortelu vytýkána: aby se na další místa psali méně atraktivní interpreti, čímž se zabezpečilo vyřazení potenciálních konkurentů. Není to a nebylo to fér, o tom není sporu. Ortel je však jediný, kdo je za podobné, jinak zcela běžné, aktivity potrestán ztrátou hlasů,“ upozorňuje producent.

Problém podle něj nespočívá v anketě jako takové, ale v pravidlech. „Ta hra je děravá a lze v ní bez potíží, díky sociálním sítím a neomezeném počtu sim karet, švindlovat snadno. Vítězem se pak může stát i skupina Ortel nebo zpěvák Tomáš Ortel, k čemuž, pravděpodobně, mohlo letos dojít. Pořadatelská agentura Musica Bohemica, jejíž představitele znám osobně dlouhá léta a vážím si jejich nelehké práce, kterou s každoročním udělováním mají, rozhodnutím vytvořila precedens, jenž jí do příštích let hodně sváže ruce. Kdy už je manipulace, myšleno organizované posílání hlasů, nelegální a do jaké míry tedy splňuje pravidla fair play? Kdo odhalí nevyřčené dohody mezi interprety „já píšu tebe, ty píšeš mě“, kdo zajistí, aby se tajným hlasováním ve prospěch neznámých jmen nevyřazovaly z předních míst hvězdy, které jinak plní sály?“ zajímá ho.

Cíl pořadatelů tak podle něj naplněn nebude. „Pokud bylo záměrem umlčení nebo alespoň potlačení xenofobního hlasu, pak dojde spíš k jeho zesílení. Rozhodnutí o odebrání hlasů učinilo z vlka obětního beránka a Slavík tak paradoxně nemohl Ortelu více pomoci,“ dodává Sidovský.

Janis Sidovský Český slavík Ortel (skupina) skupina Ortel

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

před 6 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 34 minutami

před 41 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy