Pomsta za protest proti divadelní hře? Slušným lidem zablokovali účet na facebooku, Ovčáček už prská

Praha/Brno - Skupina Slušní lidé na sebe upozornila především díky protestům proti divadelní hře Naše násilí, vaše násilí. Dostala se také do hledáčku cenzorů facebooku. Ti nakonec Slušným lidem po nahlášení jejich stránku úplně zrušili.

Přestože skupina Slušní lidé existuje už od roku 2016. nejvíce na sebe ale upozornilo až před několika dny v souvislosti s protesty proti kontroverzní divadelní hře Naše násilí, Vaše násilí. V sobotu po začátku představení vtrhla na jeviště necelá třicítka členů hnutí, utvořila řetěz a bránila hercům v další produkci.

Svá velmi ostrá stanoviska skupina v uplynulých dnech zveřejňovala i na sociálních sítích. Tam hru Naše násilí, vaše násilí označil za „úchylárnu“ „V okamžiku, kdy jedna z provokatérek vytáhla ze svého přirození českou vlajku, vyjádřili jsme svůj nesouhlas. Tak, jak by to udělal každý slušný člověk. Podívejte se na reakci blbečků z publika,“ uvedla skupina k videu, které pořídila přímo v divadle.

Zmíněné video a komentáře už si ale dnes nikdo prohlédnout nemůže. Z facebooku zmizela spolu s celou stránkou slušných lidí, která byla zablokována poté, co ji uživatelé začali nahlašovat. Podle facebooku video i celá stránka porušovaly zásady komunity a tak byly smazány. „Slušní lidé možná tak úplně slušní nejsou,“ komentovala zablokování skupiny stránka Proti projevům nenávisti.

Už předtím se na sociálních sítích objevovaly výzvy, které lidi žádaly, aby stránku Slušných lidí nahlásili. Ještě předtím, než byla stránka zrušena, blokovali na ní Slušní lidé své kritiky. Na facebooku dokonce vznikla stránka „Slušní lidé mi dali ban“.

K těm, kteří byli zablokováni patří i bulvární novinář Pavel Novotný. „Slušní lidé z Brna mě zablokovali na FB Slušných lidí a už tam nemohu psát komentáře! Neuvěřitelná drzost, vědí ta košťátka, kdo je můj tatínek a že se kamarádím s Leošem Marešem?“ postěžoval si Novotný.

Politické hnutí Slušní lidé bylo založeno v Brně v roce 2016 pod názvem Hnutí DOST. Ještě ten rok se ale přejmenovalo. Program hnutí je spojen s komunálními tématy města Brna, vymezuje se zejména proti politickým subjektům koalice vládnoucí od voleb roku 2014: hnutí Žít Brno, které obviňuje z nekompetentnosti, Straně zelených a hnutí ANO 2011, jehož politiky nepřímo obviňuje z korupce.

Ministerstvo vnitra hnutí v roce 2017 zařadilo na seznam extremistických organizací, ve zprávě uvedlo, že „personální substrát skupiny tvoří mimo jiné i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí. Předseda hnutí je Zdeněk Pernica, známý též pod přezdívkou Gauny jako boxer a autor tzv. Gaunových primitivních komiksů.

Související

Stanislav Křeček

Křeček se ujal funkce ombudsmana. Odpůrci ho nechtěli pustit do sídla úřadu

Novému ochránci práv Stanislavu Křečkovi se dnes pokusili jeho odpůrci zabránit ve vstupu do úřadu ombudsmana v Brně. Neuposlechli výzvu zástupců městské části ani policie, aby vchod do budovy neblokovali. Policie zajistila sedm lidí a vchod uvolnila, řekl ČTK policejní mluvčí David Chaloupka. Křeček se tak asi po deseti minutách čekání před budovou dostal do úřadu. V kanceláři mu agendu předala jeho předchůdkyně Anna Šabatová.
Slušní lidé

Slušní lidé vyfasovali pokutu. Nechceme prznění vlajky, můžeme být radikálnější, hrozí Pernica

Brno - Členové hnutí Slušní lidé dostali pokuty celkem za 126.000 korun za květnové přerušení kontroverzní divadelní hry Naše násilí a vaše násilí. Radnice Brno-střed udělila příkazem pokutu 25 lidem. Hnutí podalo odpor, řekl ČTK předseda hnutí Zdeněk Pernica. Podle něj Slušní lidé jako jediní vystoupili proti prznění české vlajky a tradic. V inscenaci si herečka vytáhla českou vlajku z přirození nebo herec ztvárňující postavu Ježíše znásilnil muslimku.

Více souvisejících

Slušní lidé (aktivisté) Pavel Novotný Facebook

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy