Letošní bitva na Tankovém dni v Lešanech byla mimořádná, přišly desetitisíce lidí

Lešany (Benešovsko) - Bitva na Tankovém dni v Lešanech byla letos mimořádná přípravou i pojetím bojových akcí. V rámci programu byl předveden i první tank, který byl ve výzbroji československé armády, řekl dnes ČTK Andrej Halada z tiskového oddělení Vojenského historického ústavu (VHÚ). Na letošní šestnáctý ročník akce podle něj přišlo zhruba 20.000 návštěvníků. Vojenské technické muzeum Lešany je součástí VHÚ.

Opravdovým vrcholem programu podle Halady byla bitva, kterou předvedly dva kluby vojenské historie. Představovala střetnutí německé a americké armády ve druhé světové válce. "Bylo to nesmírně efektní, přímo spektakulární by se dalo říci, diváci byli nadšení," uvedl Halada. Publikum nadchly efekty jako plamenomet či střelba z německé houfnice, střílelo se také z tanků, z pěchotních zbraní a podobně. "Bylo vidět, že bitva byla dobře sehraná," dodal Halada.

Sté výročí vzniku republiky připomněl první tank ve výzbroji československé armády po roce 1918 Renault FT-17. Stroj byl do ČR převezen z francouzského muzea, na českém území se veřejnosti představil po 80 letech. Při oficiálním zahájení dnešní akce zhruba pětkrát objel arénu, aby si ho mohli diváci detailně prohlédnout. Společně s ním jely tank LT 38, což je československý tank z předválečné doby, a tank T-72M4 CZ, což je současný tank české armády. Součástí programu bylo předvedení i několika dalších tanků, které dokumentovaly vývoj této techniky v uplynulém století.

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.

Související

Vojenské technické muzeum Lešany (27.5.2017)

OBRAZEM: Dělostřelecké salvy zahájily 22. muzejní sezónu v Lešanech

Lešany - Příjemné slunečné a teplé počasí přilákalo na letošní otevírací den 27. května do Vojenského technického muzea Lešany tisíce diváků. Byl tak zahájena již 22. muzejní sezóna. Významným bodem programu byla rekonstrukce bitvy u Zborova, jejíž 100. výročí si připomeneme letos na začátku července, a také přehlídka dělostřelecké techniky. Připomenut byl i atentát na Reinharda Heydricha, který se uskutečnil před 75 lety, 27. května 1942.

Více souvisejících

Vojenské technické muzeum Lešany

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 25 minutami

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 10 hodinami

Bohatý Kuvajt se topí v politické krizi. Podle expertů zažívá historické chvíle

Emír Kuvajtu Mišal Ahmad Džábir Sabáh v pátek rozpustil parlament a převzal jeho pravomoci necelých šest týdnů po parlamentních volbách. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy