Vzácné dvouměsíční lvíče narozené v plzeňské zoo dostalo jméno Luisa

Dvouměsíční samice vzácného lva berberského v plzeňské zoo dostala dnes jméno Luisa. Pokřtil ji podle nejoblíbenější knihy své dcery Luisa a Lotka místní zastupitel a kandidát na primátora Roman Zarzycký (ANO) za přítomnosti premiéra Andreje Babiše (ANO). V Plzni je nyní pět mláďat a celkem osm lvů. Luisa s maminkou, čtyřletou Neylou, žijí zatím uvnitř, odděleně od ostatních.

"Maminka nám lvíče nevydala, budeme křtít tedy přes sklo," řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. Neyla, darovaná z Hannoveru, už v zoo přivedla na svět před devíti měsíci syna Baqira, který je ještě stále v Plzni.

"Teď už začíná (Luisa) přižírat hovězí. Dá, spíše ožužlává, 200 až 300 gramů denně. A k tomu mléko," řekla ČTK kurátorka chovů Lenka Václavová. Podle Vobruby bude tak za týden až deset dní všech osm lvů pohromadě. Venku je sestra Neyly Tamika, také z Hannoveru, se svými pětiměsíčními trojčaty, které jsou také jejím druhým vrhem. "Nám se ten samec (Mates) rozhodl, že zachrání celý poddruh a během dvou let jsme měli čtyři vrhy a šest mláďat," řekl. Přitom s minulými dvěma lvicemi zoo neměla úspěch, poslední odchovy byly v Plzni v 70. letech.

Mláďata zoo zhruba ve dvou letech, kdy už budou schopná přesunu a mohou založit nový rod, daruje velkým zoo v Evropě. Musí ale chovat čistokrevný poddruh lva berberského, aby nedocházelo k mísení.

Chov lvů, který je zřejmě nejdražší v celé zoo, je bezkontaktní. Ošetřovatelé chodí jen mezi lvíčata tak do čtyř měsíců, protože pak už kousance bolí. Pracovníci zoo říkají mláděti Esma, protože volí řadu arabských jmen. Pro návštěvníky to ale bude Luisa, protože může mít dvě zapsaná jména. Už koncem června dostala jména Damali, Deema a Dabir tehdy šestitýdenní trojčata. Samičku a dva samce přivedla na svět lvice Tamika, které byla 1. července čtyři roky. Už v roce 2016 porodila samičku Amiru, která je už v zoo v Rakousku. "Když má náladu, tak naše smečka sežere půl krávy týdně. Běžná dávka na dospělého lva sedm až deset kilo masa s kostí," řekla Václavová.

Zoo na narození lvíčat čekala 40 let, podařilo se to až v roce 2016. Lvi jsou v přírodním výběhu, kde je od návštěvníků dělí jen vodní příkop a elektrický ohradník. V zajetí se dožívají až 20 let.

Lev berberský, jichž je teď v Plzni nejvíce ze všech chovů v ČR, je nejohroženější poddruh lva. V přírodě je vyhubený, takže je chovaný jen v zajetí. Zachránil se podle Vobruby díky marockému králi, jehož lidé odchytili v roce 1945 několik zvířat, kteří zachránili celou rasu. Až po roce 1965 se dostávají do zoo v Evropě.

Zarzycký slíbil, že udělá vše pro to, aby po více než 15 letech slibů vznikl v Plzni sloninec u Mže. Plzeňskou zoo, jedničku v ČR v počtu kusů i druhů, navštíví ročně kolem 450.000 lidí. Pečuje o 1050 druhů, poddruhů, plemen a forem živočichů a o zhruba 8000 jedinců, což je podle Vobruby dvojnásobek pražské zoo na třikrát menší ploše. Největším zvířetem je indický nosorožec s 2100 kilogramy.

Související

Ilustrační foto

Dítě v plzeňské zoo pokousal rys, skončilo na úrazovce

Plzeň - Asi pětileté dítě kousl v neděli v plzeňské zoologické zahradě do ruky rys. Chlapce záchranáři ošetřili a převezli ho na úrazovou ambulanci fakultní nemocnice, řekl ČTK mluvčí záchranné služby Martin Brejcha. Mluvčí zoo Martin Vobruba incident potvrdil, návštěvníci, tedy dítě nebo jeho doprovod, podle něj museli porušit návštěvní řád, rys sám nemohl nijak z výběhu lidi zranit. Případem se zabývá i policie.

Více souvisejících

zoo Plzeň Lvi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy