Nejvíc ústavních restů: tři soudci

Praha - Podle interní statistiky o činnosti Ústavního soudu před sebou tlačí případy starší tří let devět soudců z patnácti. Spis Karla Březiny, který loni získal právo na omluvu za obscénní karikatury v časopise Reflex, ležel u Ústavního soudu dokonce sedm let. Píší o tom pondělní Lidové noviny (LN).

Nejvíce spisů má trio Dagmar Lastovecká, Michaela Židlická a Stanislav balík. Na seznamu je i šéf soudu Pavel Rychetský, který si pravidelná data o rychlosti řízení vyžádal. Statistiky napovídají, že největší šance na rychlé vyřízení má ten, jehož případ dostane na stůl místopředsedkyně Eliška Wagnerová.

Právě nevýkonnost soudů a průtahy při rozhodování stojí za poklesem důvěry lidí v justici. "To ale není primárně problém Ústavního soudu," tvrdí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). "Je zavalen tisíci případy. Přesto jsem se nesetkal se stížnostmi na výrazné průtahy," dodává s tím, že je nutné uvažovat o "navýšení počtu ústavních soudců či zúžení jejich působnosti".

Související

Více souvisejících

soudy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy