Lidé poslali rodinám zemřelých horníků už 140 tisíc korun

Na konta sbírek určeným pro pomoc rodinám horníků, kteří ve čtvrtek odpoledne zemřeli při důlním neštěstí ve Stonavě na Karvinsku, lidé už poslali téměř 140.000 korun. Jedno konto spravuje Spolek Svatá Barbora, druhé Nadace OKD. ČTK to dnes řekli představitelé těchto organizací. Výbuch metanu a následný požár 880 metrů pod zemí nepřežilo 13 mužů, z toho 12 Poláků a Čech.

Spolku Svatá Barbora už dorazilo okolo 100.000 korun určených na pomoc sirotkům po stonavských hornících. ČTK to řekla předsedkyně výboru spolku Monika Němcová. Peníze pro sirotky mohou lidé posílat na účet spolku 1657156389/0800 s variabilním symbolem 20122018, který odpovídá datu neštěstí. "Peníze přišly asi od 80 dárců," řekla Němcová. Dodala, že jde o částky od 200 do 5000 korun. "Jsme velmi potěšeni takovou reakcí," uvedla.

Takto získané prostředky spolek rozdělí výhradně mezi sirotky, kteří po hornících zůstali. "Jako spolek můžeme podporovat právě jen hornické sirotky," uvedla Němcová a dodala, že půjde minimálně o deset dětí. "Přesný počet ale v tuto chvíli nemáme," řekla. Otevření této sbírky inicioval poslanec Josef Hájek (ANO), který v OKD léta pracoval.

Druhý účet, na který zatím dorazilo asi 40.000 korun, v pátek zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností OKD. "Na základě četných dotazů a spontánních reakcí veřejnosti Nadace OKD ve spolupráci s těžařskou firmou OKD zřídily u České spořitelny speciální účet pro zasílání finančních darů, jehož výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever. Číslo účtu je 342342342/0800," uvedl mluvčí firmy Ivo Čelechovský.

Ředitelka nadace Karolína Preisingerová ČTK řekla, že tyto peníze budou rozděleny mezi všechny rodiny bez ohledu na to, zda v nich jsou, nebo nejsou děti. "Sbírka není časově omezená. V lednu uvidíme, jak dlouho ji necháme. Záleží na dohodě s OKD," řekla.

Metan explodoval v severní části dolu ve čtvrtek odpoledne. Výbuch a následný požár nepřežilo 13 horníků. Dalších deset utrpělo zranění. Oběti zůstávají až na jednu v podzemí. U některých mrtvých záchranáři znají jejich přesnou polohu. Došli k nim, ale zatím nejsou kvůli těžkým podmínkám v podzemí s to dopravit je na povrch.

Související

Ilustrační foto

Neštěstí v dolech OKD: Kdo nese vinu? Komise vynesly verdikt

Vyšetřovací komise nezjistily, že by na nejtragičtějších hornických neštěstích v dolech na Karvinsku v letech 2014 a 2015 měla podíl viny těžební společnost OKD nebo některý z jejich zaměstnanců. ČTK to řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Více souvisejících

Výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku (20. 12. 2018) češi

Aktuálně se děje

před 34 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy