Aktivisté to vzdali. Po sedmi dnech opustili střechu Kliniky

Skupina aktivistů dnes odpoledne sestoupila ze střechy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. ČTK to řekl zástupce Kliniky Arnošt Novák. Upozornil na to Seznam Zprávy. Na střeše byla skupina asi pěti lidí od čtvrtka minulého týdne. Byli jediní, kteří budovu po zásahu exekutora neopustili. Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014.

Na střeše zůstali na protest proti vyklizení domu, který patří Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Správa chce budovu rekonstruovat a přestěhovat do ní své úředníky.

Lidé, kteří po vyklizení domu exekutorem minulý týden zůstali na střeše, podle dřívějších vyjádření zástupců kolektivu sociálního centra v budově žili a neměli kam jít. Ostatní stoupenci centra Klinika opustili objekt již minulý čtvrtek a pátek. Aktivisté, kteří dnes jako poslední z domu odešli, ČTK po svém zástupci vzkázali, že se cítí dobře, jsou plni síly a připraveni věnovat se dalším činnostem. Ze střechy se spustili po přistavených žebřících.

Zástupce protestující čtveřice Jan Trnka dnes ČTK řekl, že měli na střeše zásoby jídla. "V průběhu týdne také chodili lidé ze sousedství a házeli jim na střechu jídlo," řekl Trnka. Členové Kliniky jim již dnes budou shánět bydlení, protože nyní nemají kam jít. Konflikt mezi aktivisty a ochrankou, která dům hlídala, za celý týden podle Trnky nenastal.

Co bude s centrem Klinika dál, zatím není jasné. "Snažili jsme se se SŽDC jednat, ale oni nechtějí jednat s námi. Pořád o ten dům máme zájem, prožili jsme tu čtyři roky," řekl Trnka. Zda a kam se centrum přesune a zda si ponechá název Klinika, není jasné.

Podle mluvčí Exekutorské komory Lenky Desatové bude exekutor Ivo Luhan v pátek v 11:00 u budovy, dnes nechtěl svůj další postup komentovat. Dům v minulých dnech pracovníci exekutora zabezpečili a po skončení exekuce jej převezme SŽDC. Televizi Prima Luhan řekl, že chce náklady na vyklizení Kliniky vymáhat po zástupci autonomního sociálního centra. "Zcela určitě, a každý laik to pochopí, se asi nebude jednat o desetitisíce, ale větší částky," uvedl exekutor.

Správa se chystá budovu zrekonstruovat a nastěhovat do ní kanceláře zhruba pro padesát úředníků ze 431 zaměstnanců, kteří v Praze pracují v pronajatých budovách. V polovině roku plánuje SŽDC uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce. Opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat 1,5 roku a podle odhadů vyjdou zhruba na 40 milionů korun. Členové Kliniky tvrdili, že rekonstrukce nezačne ještě minimálně rok a nejméně do té doby mohli v budově dále působit. O převzetí domů projevil zájem magistrát, podle SŽDC to však z právních důvodů není možné.

Šubová také uvedla, že se na SŽDC obrátila pražská hygienická stanice. Hygienici vyzvali SŽDC, aby odstranila následky používání suchého záchodu, řekla mluvčí Primě. Záchod si aktivisté vybudovali na zahradě Kliniky.

Související

Vyklízení centra Klinika

290 tisíc korun za vyklizení Kliniky? Aktivistka musí platit

Zástupkyně pražského Autonomního sociálního centra Klinika Tereza Virtová musí zaplatit exekutorovi Ivo Luhanovi přes 290.000 korun jako odměnu za vyklizení budovy. O rozhodnutí soudu dnes informovali zástupci Kliniky na svém facebookovém účtu. S rozhodnutím soudkyně nesouhlasí a chtějí proti verdiktu podat ústavní stížnost. O nákladech na samotnou exekuci, které exekutor vyčíslil na téměř milion korun, bude soud ještě rozhodovat.
Vyklízení centra Klinika

Další rána pro Kliniku? Spor o peníze se musí řešit znovu, nařídil Nejvyšší soud

Obvodní soud pro Prahu 3 musí znovu projednat spor mezi Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, kolektivem Autonomního sociálního centra Klinika a jeho zástupkyní Terezou Virtovou. Úřad uspěl u Nejvyššího soudu s dovoláním proti verdiktu, podle kterého lidé kolem Kliniky nemuseli platit státu za údajně neoprávněné několikaměsíční užívání nemovitosti. Spor je veden o 360.000 korun.

Více souvisejících

Klinika (sociální centrum) squateři Praha SŹDC (Správy železniční dopravní cesty)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy