Radnice v Praze rozdává pokuty lidem 500 Kč za podpis na petici

Praha - Více než tři sta lidí signatářů petice za referendum o stavbě radnice dostalo pětisetkorunovou pokutu od Městské části Praha 7. Podepsali buď petici neoprávněně víckrát, nebo nesprávně, informoval ve čtvrtek Mediafax Jan Čižinský (KDU-ČSL), iniciátor referenda.

"Po právní stránce je vše v pořádku, ale fakt, že Úřad městské části nevyřešil situaci napomenutím a rozdává pokuty, je vyhlášením války občanské společnosti," říká Čižinský, který se chce bránit u správního soudu.Dopisy s pokutou dostali občané, kteří nemají na území městské části trvalý pobyt a ti, kteří u svého jména uvedli nepřesné nebo zavádějící údaje. "Pokud někdo podepíše petici neoprávněně, spáchal tím přestupek. To jsme si nevymysleli my, to je ze zákona. Navíc s tím radnice nemá nic společného, protože o pokutách rozhodla státní správa - Odbor správních agend," hájil postup pro server Lidovky.cz mluvčí městské části Martin Vokuš, vedení radnice se podle něj do postupu úřadu nevložilo. "Odbor mohl udělit až třítisícovou pokutu, místo toho se držel u spodní hranice stanovené zákonem," dodal."Jedná se o jasný vzkaz radnice občanům. Trestají lidi za občanskou aktivitu," myslí si Jiří Hejnic, člen přípravného petičního výboru. Vedení radnice navíc referendum zamítlo.Radnice pod vedením starosty Marka Ječménka (ODS) chce pořídit novou budovu, s tím ovšem nesouhlasí opoziční zastupitelé za TOP 09 a zelení. Koupě budovy podle jejich názoru zadluží městskou část na dvacet až třicet let dopředu.Ve hře je Argentinská hvězda od společnosti PPF Real Estate za 762 milionů korun bez DPH a úroků a Mercury Tower od společnosti Real 8 za 845 milionů korun. Kritikům se nelíbí ani to, že vedení městské části se připravuje v souvislosti s penězi pro výstavbu radnice o jeden z posledních cenných pozemků - takzvaný Holešovický trojúhelník.Odpůrcům koupě nové budovy se podařilo sehnat podpisy nutné pro to, aby se konalo referendum, celkem jich mají 4124. Obrátili se také na magistrát, ten souhlasí, aby nová radnice Prahy 7 vznikla v prostorách Holešovické tržnice. Nájemní vztah s dosavadním nájemcem Holešovické tržnice totiž na konci letošního roku končí.Radnice nyní sídlí v budově na nábřeží Kapitána Jaroše, kterou vlastní ministerstvo financí. Původní areál vznikl jako ústřední jatka města Prahy v letech 1894 až 1895. Pražská tržnice vznikla v roce 1982. Rozhodnutím ministerstva kultury se převážná část objektů stala v roce 1993 kulturní památkou. Od roku 1994 měla areál v pronájmu akciová společnost Delta Climatizer, která v roce 2006 změnila název na Delta Center. Magistrát vypověděl této společnosti nájemní smlouvu v prosinci loňského roku. Výpovědí smlouva končí ve stanovené 12měsíční lhůtě, a to letos v prosinci. Hlavní město uplatňuje v této chvíli za společností Delta Center pohledávku téměř ve výši 147 milionů korun.

Související

Více souvisejících

Praha petice pokuty

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 43 minutami

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy