Rozloučení s generálem Sedláčkem provázely jeho oblíbené moravské písně

Praha - Při smutečním ceremoniálu ve Slavnostní síni Národního památníku se v úterý dopoledne rozloučila rodina, zástupci armády i politici se zesnulým českým válečným hrdinou generálem Tomášem Sedláčkem. Sálem kromě smutečních projevů zazněly i generálovy oblíbené moravské písně.

Na úvod smutečního ceremoniálu, který začal v deset hodin dopoledne, zahrála vojenská hudba skladbu Largo od Antonína Dvořáka. V plném sále pietě přihlížely stovky lidí, většinou vojáků, politiků, členů Československé obce legionářské a Sedláčkových příbuzných. Před samotným památníkem čekaly další desítky lidí, které se do sálu nedostaly. Sedláček zemřel v pondělí 27. srpna ve věku 94 let v Praze.Smutečních projevů se ujali prezident Václav Klaus, ministr obrany Alexandr Vondra, náčelník generálního štábu Petr Pavel a předseda Československé obce legionářské Pavel Budinský. Všichni ocenili Sedláčkovy občanské i vojenské ctnosti a také to, že byl i ve svém pokročilém věku veřejně aktivní a přispíval k tomu, aby se nezapomnělo na oběti, kterými byla česká svoboda vykoupena.Mezi jednotlivými projevy zazněly generálovy oblíbené písně "Když jsem já šel z Hradišťa" a "A já taká čarná" v podání Vojenského uměleckého souboru Ondráš. Nechyběla ani slavná píseň "Tipperary" a skladba "6. července na Strahovských hradbách".Na generálovu počest také čestná stráž vypálila tři čestné salvy. Poté se všichni v průvodu vydali před samotný památník na Vítkově, kde vojáci rakev s generálem naložili do pohřebního vozu. Tradičně sebou vojáci nesli také Sedláčkovy vyznamenání, medaile a řády, které ilustrovaly jeho bohatou kariéru, jelikož bylo potřeba hned pět členů čestné stráže, aby je nesli.Smuteční ceremoniál však nebyl posledním loučením s Tomášem Sedláčkem. Od 15 hodin totiž začíná rodinný pohřeb s vojenskými poctami, který bude přístupný veřejnosti v krematoriu v Praze-Strašnicích.Za 2. světové války se Sedláček vydal "Balkánskou cestou" do Francie, kde se připojil k 1. československé pěší divizi. Když říšská armáda Francii dobyla, uprchl do Velké Británie, kde vstoupil do Československé smíšené brigády a prošel i parašutistickým výcvikem. V roce 1944 se přesunul do Sovětského svazu, kde v uniformě československé paradesantní brigády bojoval v Karpatech i při Slovenskému národnímu povstání, kde byl shozen jako parašutista.Po konci války byl povýšen a absolvoval Vysokou školu vojenskou v Praze. 21. února 1951 však byl zatčen a odsouzen za údajnou velezradu a špionáž. Prošel si "Domečkem" i věznicemi ve Valdicích, Mírově, Leopoldově a byl také poslán do uranových dolů. Na svobodu se dostal v květnu 1960, poté pracoval jako skladník. V roce 1992 se dočkal rehabilitace a byl jmenován do hodnosti generálmajora. V roce 2008 dosáhl na nejvyšší vojenskou hodnost – armádního generála. Byl také předsedou Československé obce legionářské.

Související

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Ať se vláda volí na dva roky, vyzývá ekonom Sedláček

Praha – Ekonom Tomáš Sedláček se ve svém komentáři zamýšlí nad příčinou pádu stávající vlády. Sobotka prý musel jen nevěřícně koukat, jak národu chování Babiše vůbec nevadí. A dle jeho názoru z morálních důvodů musel začít jednat. Píše to na blogu na serveru iHned.cz.

Více souvisejících

Tomáš Sedláček

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy