Slovácké slavnosti vína a otevřených památek přilákaly 60 tisíc lidí

Uherské Hradiště - Na šedesát tisíc lidí navštívilo během víkendu Slovácké slavnosti vína. Desátý ročník lidového festivalu tak překonal veškeré návštěvnické rekordy, zjistila v neděli agentura Mediafax.

Uherské Hradiště má za sebou největší folklorní svátek roku - desátý ročník Slováckých slavností vína a otevřených památek. Tradičního průvodu krojovaných se zúčastnilo rekordních dvaaosmdesát obcí a měst, které reprezentovalo na pět tisíc lidí v krojích," řekla agentuře Mediafax mluvčí spolupořádající společnosti Magda Pekařová.Během víkendu mohli hosté již popáté nasát kouzlo Vinohradské ulice - zlaté uličky Uherského Hradiště, kde je čekalo oblíbené putování. Pestrého programu v centru se tam zúčastnilo na 25 tisíc lidí. Hrála jim dvacítka cimbálových muzik a předvedla se řada folklorních souborů. "Návštěvníci putování vypili v osmi historických vinných sklepech i na jednotlivých stanovištích přibližně osm a půl tisíce litrů burčáku a šest tisíc lahví slováckého vína. Snědli přibližně dvě tisícovky klobás a jeden a půl tisíce porcí masam" sečetla konzumaci Pekařová. Při práci mohli pozorovat lidové řemeslníky nebo se podívat na nominační výstavu vín.Aby návštěvníkům odpadly starosti s dopravou a víno mohli degustovat skutečně bez obav, na trase mezi Uherským Hradištěm a Vinohradskou ulicí dopravu kyvadlově zajišťoval speciální vláček.Podle organizátorů láska k tradicím a folkloru na Slovácku stále roste. "Důkazem je fakt, že se například sobotního večerního programu ve Vinohradské ulici zúčastnila převážná většina mladých lidí," řekla mluvčí. Během obou víkendových dní podle ní dorazilo do Uherského Hradiště přibližně 60 tisíc návštěvníků. Rekordní byl i slavnostní průvod, který prošel městem v sobotu dopoledne a jehož letošním motivem bylo téma "Na vinobraní do Hradišťa". V ulicích se představilo 82 měst a obcí ze Slovácka. Doplnili je zástupci partnerských a spřátelených měst Uherského Hradiště z Velké Británie, Itálie, Polska a Maďarska.Obrovský zájem byl také letos o účast v samostatném průvodu, který slavnosti každoročně zahajuje. V něm se podle Pekařové ukázalo přibližně 5000 krojovaných, včetně malých dětí.

Související

Více souvisejících

uherské hradiště festivaly

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy