Husák: ČTÚ sabotoval tendr na volné internetové kmitočty, ceny za mobilní připojení zůstanou vysoké

Brno - Jediný nový zájemce v aukci na kmitočty pro vysokorychlostní mobilní internet čtvrté generace dokazuje, že podmínky aukce navržené Českým telekomunikačním úřadem nahrály současným operátorům. Mediafaxu to v úterý řekl šéf parlamentního podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák (TOP 09).

Podle Husáka se potvrdilo, že úředníci ČTÚ neudělali maximum pro přilákání dalších investorů. "To se zřejmě odrazí v cenách za mobilní volání, které jsou v Česku jedny z nejvyšších v Evropě," zdůraznil brněnský poslanec."Pokud nový operátor neuspěje v samotné aukci, nedojde ke zostření konkurence a na nižší ceny za mobilní volání a internet můžeme zapomenout – a to jen díky neochotě ČTÚ více zatraktivnit podmínky aukce vůči novým investorům," zkritizoval tendr Husák.Poslanec, který se v dolní parlamentní komoře zabývá elektronickými komunikačními systémy dlouhodobě, přitom letos v květnu v rámci veřejné konzultace k podmínkám aukce na kmitočty po analogovém televizním vysílání navrhl zostřit podmínky aukce vůči stávajícím operátorům. "Telekomunikační úřad mým námitkám nevyhověl. Naopak schválil, že si stávající operátoři mohou pět let benevolentně započítávat dosavadní služby 3G jako vysokorychlostní. To jim umožňuje nespěchat s investicemi do služeb 4G," řekl Husák "Pro nové hráče byl tento krok evidentně demotivující, protože oni by museli razantně investovat od začátku," vysvětlil.Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák na jaře 2012 jasně deklaroval, že hledá nové operátory. Navržené podmínky aukce ze strany ČTÚ ale nebyly pro nového investora dost atraktivní. "Řediteli Dvořákovi jsem řekl, že ukecávání firem k ničemu nepovede. Musí být přece vytvořeny takové atraktivní podmínky, aby noví operátoři přišli sami. A kvůli férovým a výhodným podmínkám. ČTÚ však námitky neakceptoval, a proto se nyní přihlásil pouze jediný nový zájemce," dodal Husák.

Související

ČTÚ

Rozčílený poslanec: Operátoři čtyři roky okrádali lidi!

Praha – Poslanec TOP 09 a předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl Jan Husák ostře kritizuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ) kvůli nečinnosti. ČTÚ měl dle jeho slov už v roce 2008 vypracovat analýzu, která by prokázala oligopol mobilních operátorů v ČR. Bez analýzy trhu jej není možné začít regulovat, ačkoli je viditelné, že ceny jsou přehnaně vysoké.

Více souvisejících

Jan Husak

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy