Veřejnost uvidí originál Zlaté buly sicilské starý 800 let

Praha - Ve středu tomu bude právě 800 let, kdy skrze tzv. Zlatou bulu sicilskou získal Přemysl Otakar I. výsadu dědičného královského titulu. Vzácný originál dokumentu bude při té příležitosti v pondělí vyzvednutý z Národního archivu a převezený na výstavu.

Dokument zaujal od svého vzniku čestné místo v archivu českých králů a starého českého státu, který se označuje jako Archiv České koruny. Je národní kulturní památkou České republiky uloženou v Národním archivu na Praze 6. Právě odtud bude vzácná listina pod bezpečnostním dohledem Policie ČR v pondělí převezena do hlavní budovy Národního archivu na Chodovci, kde bude vystavena široké veřejnosti.Výstava bude otevřena od 27. do 30. září od 10.00 do 18.00. Součástí připomenutí tohoto slavného výročí jsou i doprovodné akce určené veřejnosti.Originál unikátního dokumentu bude představený společně s dalšími dvěma listinami, které císař Fridrich II. vydal ve stejný den, tedy 26. září 1212 v Basileji. První byla opět pro Přemysla Otakara I., druhá pro jeho bratra moravského markraběte Vladislava Jindřicha. Společně s těmito dokumenty bude vystavena i listina vydaná Karlem IV. dne 7. dubna 1348 v Praze také se zlatou pečetí, v níž potvrdil a rozšířil některá ustanovení Zlaté buly sicilské.Zlatá bula sicilská získala svůj domácký název ve dvacátém století podle zlaté pečeti, buly, kterou užíval Fridrich II. ještě jako sicilský král. Přemyslovi byla jejím prostřednictvím potvrzena královská hodnost s tím, že on i jeho nástupci mají dědičné právo na trůn Českého království. Fridrich II. v dokumentu dále stanovil, že římští panovníci udělí léno království jen tomu, kdo bude v Čechách zvolen králem, a že čeští králové mají udržovat království ve všech územích, která mu náleží či náležela. Rovněž mohl český král udělovat investituru svým biskupům. Další ustanovení se pak týkala účasti českých králů na říšských sněmech a na císařské korunovační cestě do Říma.

Související

Více souvisejících

Praha výstavy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy