Praha odvolala šéfku PIS Lucii Ramnebornovou

Praha - Radní odvolali v úterý kvůli pochybením v organizaci z funkce ředitelku Pražské informační služby (PIS) Lucii Ramnebornovou k poslednímu září. Ta ale napadla u soudu výběr nového ředitele, Obvodní soud předběžným opatřením uložil pozastavit výběrové řízení a nejmenovat nového šéfa.

"Mimořádná kontrola konstatovala opakované závažné nedostatky v hospodaření, zejména v oblasti veřejných zakázek, správy majetku a v oblasti účetnictví. Ty výsledky nám umožňují, aby paní ředitelka dále ve funkci nesetrvávala," vysvětlil odvolání ředitelky radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09).Za nejzásadnější považuje radní problémy se zadáváním veřejných zakázek, z nichž jednou je pronájem památkových objektů bezpečnostní agentuře ABL.Výsledky kontroly ale bývalá ředitelka odmítá: "Já si za svými téměř pětiletými výsledky své práce stojím. PIS neshledává žádné pochybení." Kontrolu navíc považuje Ramnebornová za nezákonnou. "Mstí se mi dál a dál, každý to musí vidět, odvolání a jeho zdůvodnění bezprostředně po vydání předběžného opatření to konečně dokládá," tvrdí bývalá ředitelka, která si myslí, že jde o vyřizování účtů a osobní msty ze strany radního.Radní zároveň pověřili dočasným řízením organizace od 1. října Jaroslavu Novákovou.Ramnebornová napadla u soudu konkurz na svůj post, který město před časem vyhlásilo. Přestože se do konkurzu nepřihlásila, tvrdí, že je diskriminační."Zadavatel například stanovil zcela účelovou podmínku minimální pětileté praxe v cestovním ruchu. Odpovědným osobám přitom musí být známo, že žalobkyně v době uzávěrky přihlášek do výběrového řízení bude mít praxi pouze čtyři a půl roku," sdělila Ramnebornová."Soud je soud. My se nepochybně odvoláme. A budeme se snažit, protože si myslíme, že pětiletá pracovní zkušenost je přiměřená. Jedná se o zásadní organizaci v oblasti turistického ruchu, chceme ji zásadním způsobem přetvořit. Ta podmínka pěti let je správně. Jak to soud uváží, nevíme," prohlásil radní Novotný, který v čele PIS působil 18 let. Podle jeho slov má instituce velký potenciál.Ramnebornová navíc tvrdí, že ji radní Novotný dlouhodobě šikanoval a opakovaně ji poškozoval, vydíral a snažil se, aby odešla z funkce. Ředitelka se tak rozhodla kvůli údajné šikaně podat na radního žalobu a žádá jeho veřejnou omluvu. Podle jejích slov útoky Novotného začaly, když nastoupila do funkce po jeho osobě. "Začal mě mediálně napadat, psal různé internetové vzkazy a situace vyvrcholila tím, kdy se dostal do pozice radního a začal mě vydírat," prohlásila Ramnebornová.Odvolaná ředitelka rozhodnutí radních respektuje a k prvnímu říjnu z funkce odejde.Na post ředitelky příspěvkové organizace Pražská informační služba (PIS) doporučila komise Noru Dolanskou. Praha ale musí respektovat rozhodnutí soudu, a proto Dolanskou prozatím do funkce nejmenuje.Pražská informační služby byla založena 1. ledna roku 1958 jako samostatné kulturně informační zařízení, které poskytuje informace o metropoli a seznamuje domácí i zahraniční návštěvníky s památkami, pražskou kulturou a historií. Služba také poskytuje informace o službách v případě restaurací či ubytování. PIS se bude nyní zabývat propagací Prahy jako turistické destinace.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha výběrové řízení

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy