Pokusíme se zabránit návratu "mafiánského" soudce Berky do funkce

Praha - Ministerstvo spravedlnosti nepovažuje případ soudce Jiřího Berky za uzavřený, uvedl rezort v pátečním prohlášení. Státní zástupce totiž podal stížnost a ministerstvo chce využít všechny své kompetence k tomu, aby návrat soudce Berky do taláru nebyl jednoduchý.

"Budou-li zachovány účinky trestních stíhání, které nepodléhají amnestii, pak ministr spravedlnosti neprodleně a opětovně zprostí soudce Jiřího Berku výkonu funkce soudce," napsal rezort v prohlášení.

Soud totiž na základě prezidentské amnestie zastavil stíhání soudce Jiřího Berky v kauze zmanipulovaných konkurzů. Navíc by měl Berka dostat pět milionů korun jako ušlou mzdu. Nynější rozhodnutí ovšem není pravomocné, státní zastupitelství podává stížnost.

Kauza podezřelých konkurzů se táhne od roku 2003. Jde o jeden z nejrozsáhlejších případů v historii české justice, obžalováno bylo 12 lidí. Devět jich Krajský soud v Táboře v roce 2010 nepravomocně odsoudil za účast na zločinném spolčení se škodou velkého rozsahu, tři zprostil obžaloby. Devítileté tresty dostali konkurzní soudce Berka, konkurzní správce Daniel Thonat a bývalý prorektor Vysoké školy Karla Engliše v Brně.

Deseti firmám, které Berka na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu, podle obžaloby konkurzní gang způsobil škodu 264 milionů. Dalších 202 milionů se podle obžaloby pachatelé z firem pokusili odčerpat. Nechávali proplácet fiktivní faktury, své soukromé zahraniční cesty nebo neprovedené práce. Prodávali také majetek firem pod skutečnou cenou. Soudce Berka vyhlašoval údajně konkurzy na vybrané společnosti, aniž by měl dostatečné podklady o tom, že jsou skutečně v úpadku.

Související

Ústavní soud ČR

Bývalý soudce Berka podal ústavní stížnost, odpykává si trest za zmanipulované konkurzy

Bývalý ústecký soudce Jiří Berka, jenž si má za zmanipulované konkurzy odpykat sedm let ve vězení, podal ústavní stížnost. Na Ústavní soud se postupně obracejí také někteří další aktéři vleklé kauzy. Tresty jim letos potvrdil Nejvyšší soud, zrušil jen propadnutí majetku u části odsouzených, pokládá je za špatně podložené a také nadbytečné, i s ohledem na délku řízení.

Více souvisejících

Jiří Berka Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 12 minutami

před 53 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy